İran Dışişleri Bakanı Lübnan'da: 'Gazze için bölgesel toplantı' çağrısı

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail-Hamas çatışmaları sürerken Beyrut'a yaptığı ziyarette, "Durumu ele almak için bölge liderleri düzeyinde bir toplantı önerisinde bulunuyorum" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ve Lübnan Dışişleri Bakanı Bou Habib.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışmaları yedinci gününde devam ederken, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a yaptığı ziyaret kapsamında bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

AA'nın Lübnan resmi haber ajansı NNA'dan aktardığına göre, Abdullahiyan, Beyrut'taki ziyareti kapsamında Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Başbakan Mikati ile görüşmesinde Bakan Abdullahiyan, "Bizim için önemli olan Lübnan'ın güvenliği ve sükunetin sağlanması. Ziyaretimin asıl hedefi de budur. Durumu ele almak için bölge liderleri düzeyinde bir toplantı gerçekleştirilmesi önerisinde bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

'NETANYAHU SAVAŞI DURDURMAZSA OLAYLAR TÜM BÖLGEYE YAYILACAK'

Abdullahiyan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Gazze'ye yönelik yıkıcı savaşını durdurmaması halinde olayların tüm bölgeye yayılacağını söyledi. Lübnan Başbakanı Mikati de tüm tarafların diplomatik çabalarının Gazze'de yaşananlar ve Lübnan'ın korunması meselesi etrafında yoğunlaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

ABDULLAHİYAN, HİZBULLAH LİDERİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Beyrut temasları kapsamında Hizbullah lideri Nasrallah ile de bir araya geldi. Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Abdullahiyan, Nasrallah ile Gazze Şeridi'nde yaşanan son gelişmeleri ele aldı.

İkili, Gazze Şeridi'nde yaşanan tarihi ve tehlikeli gelişmeler karşısında herkese düşen sorumluluk ve alınması gereken pozisyonlar hakkında istişarelerde bulundu.

İsrail-Hamas çatışmasının başladığı 7 Ekim'in ertesi günü Lübnan-İsrail sınırında da Lübnan Hizbullahı ile İsrail ordusu arasında karşılıklı saldırılar yaşanmaya başlamıştı.

HİZBULLAH: EYLEM ZAMANI GELDİĞİNDE BİZ DE HAREKETE GEÇECEĞİZ

Lübnan’daki Hizbullah Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım da İsrail'in Gazze saldırılarına ilişkin 'eylem zamanı geldiğinde harekete geçeceklerini' söyledi.

AA'nın aktardığına göre, Naim, cuma namazının ardından Beyrut’un Dahiye bölgesinde düzenlenen Gazze ile dayanışma gösterisinde konuştu. İsrail’in tüm planlarını izlediklerini belirten Naim, detay vermeksizin "Hizbullah kendi vizyonu dahilinde çatışmaya katkıda bulunuyor ve herhangi bir eylem zamanı geldiğinde biz de harekete geçeceğiz" dedi.

Hamas’ın İsrail’e yönelik eylemlerinden övgüyle bahseden Naim, bu saldırıyla İsrail’in ne kadar zayıf olduğunun ortaya çıktığını savundu.

CUMHURBAŞKANI REİSİ: ABD, GAZZE'DE İŞLENEN SAVAŞ SUÇLARINA ORTAK

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de ziyaret ettiği Fars eyaletine bağlı Rüstem ilçesinde yaptığı konuşmada çatışmalara değindi. 

Konuşmasında, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarında sivil yerleşim yerlerinin bombalandığını ve çocukların öldürüldüğünü söyleyen Reisi, "ABD ve Siyonist rejimin destekçisi ülkeler, Gazze'de işlenen bu savaş suçlarına ortak olduklarını bilmelidir. Bu eylemlerle Filistin halkının talep ve direnişinin son bulacağını sanmayın dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan paylaştığı mesajında, ABD ve İngiltere'nin İsrail'e destek için askeri güçlerini Doğu Akdeniz'e konuşlandırmasına tepki gösterdi.

Kenani, su, elektrik, yakıt, ilaç ve gıda akışının kesildiği Gazze'yi bombalayan İsrail'e açık destek veren Washington ve Londra'nın, Tel Aviv yönetiminin işlediği savaş suçlarından hukuki ve uluslararası açıdan sorumlu olduğunu belirtti.

AVRUPALI VE ABD'Lİ YETKİLİLERDEN İSRAİL'E 'DAYANIŞMA' ZİYARETLERİ

Öte yandan, İsrail kamu yayıncısı KAN'ın haberine göre, pek çok Avrupalı ve ABD'li yetkilinin Hamas ile çatışmaların sürdüğü İsrail'e 'dayanışma' ziyaretleri yapması bekleniyor. KAN'ın haberinde, başta ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin olmak üzere dünyanın dört bir yanından çok sayıda lider ve yetkilinin, bugün İsrail'e geleceği belirtildi.

Haberde, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ile Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ve İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'nin de dayanışma için İsrail'i ziyaret edeceği kaydedildi.

Haberde ayrıca Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna'nın da 15 Ekim'de İsrail'i ziyaret etmeyi planladığı bilgisi verildi.

İsrail'i dün ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başbakan Binyamin Netanyahu ile Tel Aviv'de bir araya gelmişti. Blinken, ortak basın toplantısında, "Bugün sadece ABD Dışişleri Bakanı olarak değil, bir Yahudi olarak da buradayım" ifadesini kullanmış ve İsrail'e yardım etmek için binlerce yedek askerin seferber edildiğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)