İran, Cumhurbaşkanı Reisi'nin Türkiye ziyaretinin ertelenme sebebini açıkladı

Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, BMGK'deki Gazze toplantısına İran ile Türkiye dışişleri bakanlarının davet edilmesinin Cumhurbaşkanı Reisi'nin Türkiye ziyaretinin ertelenmesine sebep olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, başkent Tahran'da düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Abdullahiyan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bugün Türkiye'ye yapması beklenen ancak dün ertelendiği açıklanan ziyaretinin neden ertelendiği konusunda da konuştu.

'ÖNCELİK BMGK TOPLANTISINA VERİLECEK'

Abdullahiyan, Reisi'nin Türkiye ziyaretinin ertelenesi ilgili bir soru üzerine, "Reisi'nin Ankara'ya resmi ziyaretinin gerçekleşmesi gerekiyordu fakat Gazze'deki durumla ilgili BM Güvenlik Konseyi toplantısı ve İran ile Türkiye dışişleri bakanlarının davet edilmesi ziyaretin tehir edilmesine neden oldu. İki ülke cumhurbaşkanları telefon görüşmesinde, bu ziyaretin birkaç gün sonraya ertelenmesi ve önceliğin BM Güvenlik Konseyi toplantısına verilmesi konusunda mutabakata vardılar" açıklamasında bulundu.

'KATAR İLE İSTİŞARE VE TEMAS HALİNDEYİZ'

AA'nın aktardığına göre, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail ve Hamas arasında sağlanan ve bugün itibarıyla altıncı gününde devam eden geçici ateşkes hakkında da konuştu. Abdullahiyan, rehine takasında arabulucu Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile istişare ve temas halinde olduklarını aktardı.

ABD'nin İran heyetine geç saatte vize vermesi nedeniyle bugünkü Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına katılamayacaklarını dile getiren Abdullahiyan, "Gazze'de ateşkesin korunmasına yönelik tüm çabalar devam ediyor. Hamas'ın atacağı adımlarla ilgili karar vermesi gerekiyor. Şu an tüm gayret, İsrailli esirlere karşılık tüm Filistinli tutukluların serbest bırakılması yoluyla kalıcı ateşkese ulaşmaktır" diye konuştu.

İSRAİL-HAMAS GEÇİCİ ATEŞKESİ ALTINCI GÜNÜNDE

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' isimli bir saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı. İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 242 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi. Uzlaşı kapsamındaki rehine takası mutabakatı çerçevesinde şu ana kadar Gazze Şeridi'nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 61 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 180 kadın ve çocuk tutuklu serbest bırakıldı. Katar, 27 Kasım'da, yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda "insani ara”nın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu. (DIŞ HABERLER)