İran, başörtüsü takmayan kadınları tespit etmek için kamusal alanlara kamera yerleştiriyor

İran polisi, kamusal alanda başörtüsü takmayan kadınları tespit etmek için cadde ve sokaklar gibi kamusal alanlara kamera yerleştirmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mahsa Jîna Amini'nin 'ahlak polisi'nin gözaltında katledilmesiyle protestoların başladığı İran'da polis, zorunlu başörtüsü kuralını ihlal eden kadınları tespit etmek ve cezalandırmak için caddelere ve diğer kamusal alanlara kamera yerleştirmeye başladı.

Reuters'ın aktardığına göre, konuya ilişkin açıklama yapan İran polisi, başörtüsü zorunluluğuna uymadığı tespit edilen kadınlara eylemlerinin 'sonuçlarına ilişkin uyarıcı kısa mesajlar' gönderileceğini duyurdu. İran polisinin açıklamasında, iş yeri sahiplerinden 'özenli denetimlerle toplumsal normlara uyulup uyulmadığını ciddi şekilde izlemesi' de talep edildi.

HAMANEY 'BU ZORUNLULUĞU İHMAL ETMEK HARAMDIR' DEMİŞTİ

İran Yargı Erki'nin yayın organı Mizan ve diğer resmi medya kurumları, önlemlerin amacının 'başörtüsü kanununa direnişi önlemek' olduğunu ve 'bu direnişin ülkenin dini kimliğine zarar verdiğini ve güvensizlik yarattığını' iddia ederken, bu adım, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in 'zorunlu başörtüsü kuralını ihlal etmek haramdır' açıklamasının ardından geldi. 

Hamaney'in dört gün önce "Başörtüsü takmak dini ve yasal bir zorunluluktur. Bunu ihlal etmek haramdır" açıklamasını yapmasının ardından İran polisi ülkede Eylül 2022'den bu yana devam eden başörtüsü protestolarına karşı önlemleri artırmaya başladı.

Ne olmuştu?

22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini'nin İran'da 13 Eylül 2022'de 'ahlak polisi' tarafından gözaltına almasının ardından hayatını kaybetmesiyle ülke genelinde gösteriler başlamıştı.

Amini'nin katledilmesi sonrası başlayan protestolar sırasında 1979'dan bu yana uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının esnetilmesi talepleri yeniden gündeme gelmişti.

Yaklaşık 4 ay süren gösteriler sonrasında bazı kentlerde kadınların, zorunlu olan başörtüsü kurallarına riayet etmedikleriyle ilgili eleştiriler yapılıyor. Sosyal medyada ülkede bazı kadınların sokak ve iş yerlerinde başörtüsüz dolaştıkları görülürken, son günlerde bu durumdan rahatsız olan rejim yanlısı muhafazakarlar, duruma tepki göstererek, kuralların uygulanması konusunda yetkililere çağrıda bulunuyor. (DIŞ HABERLER)