İran basını: Fahrizade İsrail yapımı silahlarla öldürüldü

İran'ın nükleer programının önde gelen mimarlarından biri olan Muhsin Fahrizade'nin suikastla öldürülmesinin ardından Tahran'dan İsrail'e yönelik suçlamalar sürüyor. İran basını, Fahrizade'nin İsrail yapımı silahlarla öldürüldüğünü duyurdu.

Fahrizade'nin cenazesi, bugün Tahran'ın kuzeyinde devlet töreniyle kaldırıldı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'ın nükleer programının mimarı olarak tanınan ve cuma günü suikastla öldürülen bilim insanı Muhsin Fahrizade'nin cenazesi bugün toprağa verilirken, suikasttan İsrail'in sorumlu olduğuna dair yeni iddialar ortaya atıldı. İngilizce yayın yapan Press TV, suikastta kullanılan silahın İsrail yapımı olduğunu duyurdu. Press TV'ye isim vermeden konuşan bir kaynak, suikastın düzenlendiği alandan toplanan silahların, İsrail askeri endüstrisine ait logolar ve özellikler taşıdığını söyledi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars ise Fahrizade'nin uzaktan kumandalı bir makineli tüfekle öldürüldüğünü duyurdu. Arapça yayın yapan Al Alam televizyonu da, Fahrizade suikastında kullanılan silahların 'uydudan kontrol edildiği' iddiasına yer verdi.

Suikastın arkasında İsrail'in bulunduğu iddiası, üst düzey İranlı yetkililerin yanı sıra New York Times gazetesi tarafından da dile getirilmişti. New York Times'a konuşan üç Amerikalı kaynak suikasttan İsrail'in sorumlu olduğuna inandıklarını söylerken, üst düzey bir İsrailli yetkili de sorumluluğu dolaylı olarak kabul edip "Dünya bize teşekkür etmeli" demişti. 

Fahrizade cuma günü, Tahran yakınlarındaki bir otobanda pusuya düşürülmesi sonrası öldürülmüştü. İranlı fizikçinin arabasına kurşun yağdırıldığı belirtilmişti.

Suikastın, ABD'de İsrail yanlısı bir çizgi izleyen ve İran'la nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen Donald Trump'ın başkanlık seçimlerini kaybettiği ve nükleer anlaşmaya geri dönmeyi vaat eden Joe Biden'ın Beyaz Saray'a gelmesinin beklendiği bir dönemde gelmesi dikkat çekti. İranlı yetkililerin intikam yeminlerini nasıl hayata geçireceği merak ediliyor. (DIŞ HABERLER)