'İran' anlaşmazlığı iddiası: İsrail Savaş Kabinesi yeniden toplanıyor

Basına konuşan İsrailli bir hükümet kaynağı, İran'ın saldırısına verilecek yanıtı kararlaştırmak üzere İsrail Savaş Kabinesi'nin bugün yeniden toplanacağını söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e düzenlediği hava saldırısına verilecek yanıta karar verme yetkisini alan İsrail Savaş Kabinesi, dün yaptıkları görüşmenin ardından bugün tekrar bir araya gelecek. Reuters haber ajansına konuşan bir İsrailli hükümet kaynağı, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, İran'ın saldırısına verilecek yanıt konusunda karar almak üzere yerel saatle 14.00'te Savaş Kabinesi'ni yeniden toplayacağını söyledi.  

İsrail Savaş Kabinesi'nde Başbakan Netanyahu'nun yanı sıra, Savunma Bakanı Yoav Gallant, eski savunma bakanlarından Benny Gantz ve pek çok gözlemci de bulunuyor. Kaynak, Kabine'nin 14 Nisan Pazar gecesi de toplandığını teyit etti. 

İSRAİL BASINI: NASIL VE NE ZAMAN SORULARINDA ANLAŞMAZLIK YAŞANDI

İsrail'deki Savaş Kabinesi'nin üyeleri arasında İran'ın saldırısına nasıl ve ne zaman cevap verileceği konusunda anlaşmazlık yaşandığı öne sürülmüştü.

İsrail Kanal 12 Televizyonu, İsrail Savaş Kabinesi'nin Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı binasında gerçekleştirdiği ve İran'a verilecek yanıtın değerlendirildiği toplantıyla ilgili bilgi paylaşmış, haberde, toplantıda İran'a karşılık verilmesinin gerekliliği konusunda mutabakat sağlandığı ancak bazı anlaşmazlıklar yaşandığı belirtilmişti.

Buna göre, toplantıda, ABD ve uluslararası camianın baskılarını da göz ardı etmeden söz konusu yanıtın nasıl ve ne zaman olacağı konusunda anlaşmazlık yaşanmıştı.

'SAVAŞ KABİNESİ İKİ GRUBA AYRILDI'

Haberde, Benny Gantz ile Gadi Eisenkot'un 13 Nisan'da İran'ın saldırısına hemen karşılık verilmesini önerdiği ancak bu teklifin reddedildiği aktarılmıştı.

Savaş Kabinesi içinde, misillemeye 'kısa, hızlı ve göze göz dişe diş karşılık verilmesi' gerektiğini düşünenler ile 'bekleyip, iyi bir plan yapıp güçlü bir karşılık verilmesi gerektiğini düşünenler' olarak iki ayrı grubun oluştuğu kaydedilmişti.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın daha önceki haberinde de 'İran'ın saldırılarına karşılık vermekten son anda vazgeçildiği' iddia edilmişti.

CENTCOM: İRAN'IN ATTIĞI 80'İ AŞKIN İHA'YI YOK ETTİK

Öte yandan, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD Avrupa Komutanlığı'nın desteğiyle, İran ve Yemen'den İsrail'i vurmayı amaçlayan 80'den fazla tek yönlü insansız hava aracını (İHA) ve en az 6 balistik füzeyi yok ettiğini açıkladı.

CENTCOM'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin, 13 Nisan'da ve 14 Nisan sabahında İran ve Yemen'den İsrail'i hedef alan 80'den fazla tek yönlü İHA ve en az 6 balistik füze saldırısını engellediği bildirildi. CENTCOM'un açıklamasında, yok edilen İHA ve füzeler arasında, Yemen'deki İran destekli Husilerin fırlatmaya hazırlandığı balistik füzenin bulunduğu fırlatma aracı ile 7 insansız hava aracının da yer aldığı kaydedildi.

Ne olmuştu?

İsrail, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan 2024 tarihinde hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan ikisi general rütbesinde toplam yedi kişi hayatını kaybetmişti. İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail de İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran 13 Nisan'da İsrail'e yüzlerce İHA, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı. İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)