İran ahlak polisi tarafından katledilen Amini'nin cenazesine saldırı

İran'da ahlak polisi tarafından gözaltında gördüğü işkencenin ardından hastanede vefat eden 22 yaşındaki Mahsa Amini defnedilirken, polis cenazeye katılanlara saldırdı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tahran'daki ailesini ziyarete giden Mahsa Amini, saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltında darp edildi. Aldığı darp nedeniyle hastaneye kaldırılan Amini, tedavisinin üçüncü gününde yaşamını yitirdi. Amini’nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından İranlı kadınlar sokaklara döküldü. Sokaklarda devam eden protestolarda "Kahrolsun şeriat", "Humeyni'ye ölüm", "Zalimlere ölüm" ve "Diktatöre ölüm" sloganları atıldı. Polis kitleye plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı. 

Amini’nin cenazesi ülkenin batısındaki Kürdistan eyaletine bağlı Sakkız kentinde çok sayıda kişinin katılımıyla defnedildi. Toplanan kalabalık defin boyunca sloganlar atarken, cinayetin sorumlularının ortaya çıkarılmasını talep etti. 

CENAZEYE SALDIRI

Mezarlıkta toplananlara saldıran polis, katılımcıları mezarlıktan dışarı çıkardı. Hükümet binasına doğru yürümeye başlayan kitleye, polis biber gazı ve plastik mermilerle saldırdı. Saldırıda birçok kişinin yaralandığı öğrenildi.


AF ÖRGÜTÜNDEN ÇAĞRI

Uluslararası Af Örgütü, Amini'nin şüpheli ölümü ve ölümüne yol açan koşulların araştırılması çağrısında bulundu.  

SON DÖNEMDE BASKILAR ARTTI

Son aylarda hükümet ve güvenlik kurumlarının kadınları başörtüsü yasalarına uymaya zorlama konusundaki baskıları arttı. Baskıları, kadınların karşı protestoları takip etti. Amini'nin katledilmesinden sonra çevirim içi eylemler de dikkat çekti. Şu ana kadar İran'ın içinden ve dışından 300 binin üzerinde tweet atılarak, Amini'nin katledilmesi protesto edildi. (HABER MERKEZİ)