Irak'ta Hıristiyanlar alkol yasağına karşı: 'Özgürlükler kısıtlanıyor'

Irak’ta alkol ithalatını ve satışını yasaklayan yasa yürürlüğe girdi. Babil Hareketi’nin üyeleri, yasanın azınlıkların haklarını görmezden geldiğini ve özgürlükleri kısıtladığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta, 2016 yılının sonunda parlamento tarafından onaylanan ve alkollü içeceklerin üretim, satış ve ithalatının yasaklayan karar yürürlüğe girdi. Tasarı, itirazlara rağmen geçen ay yasalaşmıştı.

Öte yandan Iraklı Hıristiyan siyasetçiler, alkol ithalatı ve satışını yasaklayan yasayı iptal ettirmeye çalışıyor. Irak Parlamentosu’nda beş sandalyesi bulunan grup, yasanın demokratik olmadığını savunarak dava açtı. Irak Parlamentosu, 25 milyon Irak dinarı (17 bin dolardan fazla) ceza verilmesini öngören yasağı ilk olarak 2016’da kabul etmişti. Alkol ithali ve üretimini yasaklayan yasa, geçtikten yedi yıl sonra resmi gazetede yayımlanıp, yürürlüğe girdi. Yasanın ne ölçüde uygulanacağı, ya da Yüksek Mahkeme’den onay alıp almayacağı belli değil.

'AZINLIK HAKLARI GÖRMEZDEN GELİNİYOR'

Babil Hareketi’nin üyeleri mahkemeye yaptıkları başvuruda, yasanın azınlıkların haklarını görmezden geldiği ve özgürlükleri kısıtladığı nedeniyle anayasaya uygun olmadığını savundu. Ayrıca yasanın, geçen hafta resmi gazetede yayımlanan ve gelecek dört yıl boyunca tüm alkollü içkilere yüzde 200 gümrük vergisi getiren düzenlemeyle de çeliştiği vurgulandı.

Bağdat’ta emlakçılık yapan Sarmad Abbas AFP Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, yasağın alkol satışını karaborsaya iteceğini söyledi. Abbas, alkolün İslam’a aykırı olduğunu kabul etmekle birlikte “Ancak bunlar vatandaşlarınızın engelleyemeyeceğiniz kişisel özgürlükleri” dedi. (BBC Türkçe)

Etiketler Irak alkol yasak