Irak ve İran'dan enerji anlaşması: Gaz karşılığında ham petrol

İran ve Irak, elektrik santralleri için kullanılmak üzere ithal İran gazının Irak ham petrolü ile takas edilmesini öngören bir anlaşma imzaladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak, artan elektrik talebini karşılamak için komşusu İran ile ham petrol karşılığında gaz takas anlaşması imzaladı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, anlaşma, elektrik santralleri için kullanılmak üzere ithal İran gazının Irak ham petrolü ile takas edilmesini öngörüyor.

'GAZ İHRACATININ ASKIYA ALINMASININ ANA SEBEBİ ABD'NİN YAPTIRIMLARI'

Rûdaw'ın haberine göre, Irak Başbakanı Es Sudani, İran'ın Irak'a gaz ihracatını askıya almasının ana sebebinin ABD yaptırımları olduğunu, borçla ilgisi olmadığını belirterek Irak'ın İran’a tüm borçlarını ödediğini aktardı. Sudani, anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada ise “İran heyeti ile devam eden görüşmeler neticesinde bir uzlaşıya varıldı. Uzlaşma Bakanlar Kurulu'na sevk edildi ve gaz ile ham petrol takasına karar verildi. Biz, İran’a ham petrol vereceğiz onlar da karşılığında bize gaz verecek” ifadelerini kullandı.

ANLAŞMADA NELER VAR?

Irak tarafından Başbakan Sudani'nin Ofis Müdürü İhsan Yasin el-Avadi, İran tarafından ise Bağdat Büyükelçisi Muhammed Kazım Al Sadık'ın imza attığı anlaşma, İran'ın Irak'a yaptığı doğalgaz ihracatını, anlaşmadan önce 21 milyon metreküpe düşen enerji santralleri için günde tekrar yaklaşık 45 milyon metreküpe çıkarmayı amaçlıyor.

İthal edilen gazın elektrik üretiminde kullanılacağı ifade edilirken Irak Elektrik Bakanlığı, İran ile yapılan enerji anlaşmasının elektrik durumunu iyileştireceğini ifade etti. Irak, mevcut durumda 20 bin 800 MW elektrik üretiyor fakat özellikle yaz sezonunda açığı kapatmak için 34 bin ila 35 bin MW elektriğe gereksinim duyuyor.

Öte yandan, Irak Elektrik Bakanlığı'nın İran’ın 11 trilyon dinar borcunu Irak Ticaret Bankası'na yatırdığı ancak ABD yaptırımları nedeniyle Tahran’ın parayı çekemediği belirtildi. (DIŞ HABERLER)