Irak, bütçe yasa tasarısının tartışmalı 14'üncü maddesini kabul etti

Irak'ta, taraflar arasında yapılan görüşmeler neticesinde Maliye Komisyonu tarafından beş defa değiştirilen bütçe yasa tasarısının 14’üncü maddesi parlamentodan geçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Parlamentosu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) petrol gelirleri ve bunun Bağdat tarafından denetlenmesine ilişkin Federal Genel Bütçe Yasası'nın 14’üncü maddesini onayladı. 14’üncü maddenin 8’inci bendi ise Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında yeni bir tartışmaya yol açtı. Parlamentodaki görüşmeler sırasında KDP grubu oturumu terk etti ve oturum bir saatten fazla ertelendi.

Rûdaw'ın aktardığına göre, Irak Parlamentosu’nda 3 gün art arda düzenlenen oturumlarda Bağdat ve Erbil arasında yaşanan “petrol ihracatı” anlaşmazlığından dolayı bütçenin oylanması tamamlanamadı. 67 maddelik bütçenin şuana kadar sadece 17 maddesi Parlamento'da onaylandı. Parlamento'da sabaha karşı saat 02.30’a kadar devam eden oturumda, başta 14’üncü Madde olmak üzere diğer bazı maddeler üzerindeki görüş ayrılıkları ve yorumlar nedeniyle oturumlara birkaç kez ara verildi. Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, oturumu Pazar günü saat 13.00'e erteledi.

Kürt taraflar arasında yeni bir çelişkiye neden olan 14’üncü Madde, taraflar arasında yapılan görüşmeler neticesinde Maliye Komisyonu tarafından beş defa değiştirildi. 14’üncü Madde'nin 8’inci fıkrasının (a) bendinde, IKBY hükümeti, memur ve emeklilerinin maaşlarına öncelik vermekle birlikte, “vilayetlerin yatırım haklarını yasada belirlenen kriterlere göre ödemekle yükümlü” tutuluyor. Aynı fıkranın (b) bendinde ise (a) bendi uygulanmadığı taktirde vilayetlerin finansmanı dahil gerekli tedbirlerin alınması Irak Başbakanı’nın doğrudan sorumluluğuna devrediliyor.

KYB DIŞINDAKİ PARTİLER KARŞI ÇIKIYOR

Söz konusu bentler, Irak hükümetinin istediği taktirde IKBY bütçesinden keserek vilayetlere doğrudan ödeme yapmasına, dolayısıyla Erbil, Duhok, Süleymaniye ve Halepçe ile doğrudan ilişkilenmesine olanak tanıyor. KDP, Kürdistan İslami Birlik (Yekgirtu), Kürdistan Adalet Topluluğu (Komel) ve Yeni Nesil Hareketi (Newey Nwê) grubu söz konusu bende karşı çıkarken KYB ise destek verdi. (DIŞ HABERLER)

 

 

Etiketler Irak YKBT petrol bütçe