Irak Başbakanı, Türkiye'ye geliyor: PKK ve su sorunu gündemde

Irak Başbakanı Muhammed Sudani’nin, salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmesi bekleniyor. AFP'nin aktardığına göre ikilinin gündeminde, PKK ve su sorunu olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin beraberindeki bir heyetle Ankara'yı ziyaret edeceği belirtildi. Sudani'nin, salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Bağdat hükümetinden AFP'ye konuşan bir kaynak, iki liderin gündeminde 'su meseleleri ve PKK'nin kuzey Irak'taki varlığının' olacağını söyledi. Sudani'nin danışmanlarından olduğu belirtilen isim, "İki ana konu, su ve PKK'nin kuzey Irak'taki varlığıdır" dedi. 

'ÖN ANLAŞMAYA VARILMASI BEKLENİYOR'

Irak medyasının aktardığına göre, Su Kaynakları Bakanı Aun Ziyab da Sudani’ye eşlik edecek. Su Kaynakları Bakanlığı sözcüsü Halid Şemal, Irak'a daha fazla su iadesi için bir ön anlaşmaya varılması beklediklerini kaydetti. Görüşmelerde ayrıca sınır güvenliği ve karşılıklı ekonomik ilişkilerin de ele alınması bekleniyor.

Rûdaw’a konuşan Bakanlık Sözcüsü Şemal, "Ziyaret sırasında su konusunda bir ön anlaşmaya varılması bekleniyor. İki ülke arasında su konusundaki müzakereler nihai sonuca varana kadar Dicle ve Fırat nehirlerinden daha fazla su salınacak" dedi. Şemal, “Irak ile Türkiye arasındaki müzakerelerin ana konularından biri, aralarında su konusunda mutabakat zaptının etkinleştirilmesi olacaktır” diye konuştu. Bağdat yönetimi, Irak Dicle ve Fırat nehirlerinden su salınımın yüzde 70 düştüğünü savunuyor.

Türkiye ile Irak arasında Dicle ve Fırat nehirlerinin su paylaşımına ilişkin anlaşma 2009 yılında imzalanmış ve 2014 yılında yenilenmişti. 2021'de Bağdat ve Ankara, geçmiş anlaşmaların tüm hükümlerinin uygulanması konusunda bir anlaşmaya varmak için yeniden müzakerelere başlamıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Irak Sudani Erdoğan PKK