Irak: Başbakan Sudani IKBY petrolü için farklı alternatifleri araştırıyor

Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Komitesi üyesi Garebawy, Irak Başbakanı Sudani’nin Ceyhan limanına akışı durdurulan IKBY petrolü için farklı alternatifler üzerinde çalıştığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani’nin bütçede daha fazla zarara yol açmaması amacıyla günlük 450 bin varillik Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) petrolünün depolanması veya bu petrolün bazı Orta Doğu ülkelerine satılması konusunu araştırmak üzere çeşitli komisyonlar görevlendirdiği bildirildi.

Rûdaw haber sitesinin aktardığına göre, Irak resmi gazetesi Al Sabah’a konuşan Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Komitesi üyesi Basim Garebawy, Irak Başbakanı Sudani’nin Ceyhan limanına akışı durdurulan IKBY petrolü için farklı alternatifler üzerinde çalıştığını söyledi. Basim Garebawy, “Başbakan Sudani, Kürdistan'daki 450.000 varil petrolün depolanmasını ya da petrolü Ürdün, Suriye veya Lübnan'a satılması da dahil olmak üzere farklı çözümleri araştırmak üzere çeşitli komisyonlar kurdu” bilgisini paylaştı.

IKBY: ABD, İNGİLTERE VE FRANSA GİBİ ÜLKELER SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR

"Diğer bir teklif de Türkiye üzerinden ihraç edilen petrol miktarının ihracat sistemini geliştirerek güney Irak petrollerinden telafi edilmesidir” diyen Garebawy, “Bütçeye zarar vermemek adına bu yönde çalışmalar sürüyor” ifadelerini kullandı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi de dün Erbil Salahaddin Üniversitesi’nde düzenlenen “Kürt Diplomasi Haftası” sempozyumunda bu konuya değindi. Dizayi, “Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda pek çok tartışma ve çaba var. ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler, özellikle Ankara ile Bağdat arasındaki sorunu çözmeye çalışıyor” açıklamasında bulundu.

Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2 Ekim Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Petrolün Ceyhan’da depolanması ve dünya piyasalarına gitmesiyle alakalı hiçbir eksik yoktur. Bunu karşı tarafa bildirdik ve bu süreci bütün dünya ile paylaşmış olduk” demişti. Ancak Reuters haber ajansına konuşan Iraklı Petrol Bakanlığı’ndan iki üst düzey yetkili, Irak'ın petrol boru hattının faaliyete geçmeye hazır olduğu konusunda Türkiye'den henüz resmi bir bildirim almadığını söylemişti.

Ne olmuştu?

Irak, Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) çıkardığı petrolü Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattı üzerinden ithal etmesinin iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ettiğini savunarak 2014 yılında tahkim davası açmıştı. Irak'ın 25 Mart 2023 tarihinde Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde açtığı davayı kazanmasının ardından, IKBY’den Türkiye’ye gelen günlük 450 bin varillik petrol ihracatı durmuştu.

Tahkim mahkemesinin ayrıca Türkiye'nin Irak yönetimine 1,4 milyar dolar ödemesine karar verdiği aktarılmıştı. Ancak Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tek taraflı bir tazminat ödemesinin gerçekleşmeyeceğini, iki tarafın da kabul edilen ve reddedilen talepleri olduğunu, iki tarafın da tazminat ödeyeceğini duyurmuştu.

Bağdat ile Erbil yönetimleri, nisan ayının başında Türkiye üzerinden petrol ihracatına devam edilmesi için anlaşmaya varmıştı ancak boru hattından petrol akışı henüz sağlanmadı. IKBY'den yapılan açıklamada, Türkiye'ye petrol ihracatının müzakerelerin tıkanması yüzünden hala başlamadığı bildirilmişti. IKBY Dış İlişkiler Sözcüsü Lawk Ghafuri, “Petrol akışıyla ilgili ilgili her şey artık Bağdat ve Ankara’nın elinde, her iki taraf da petrol akışını yeniden başlatmak için bir anlaşmaya varmalı” demişti. (DIŞ HABERLER)