iPhone'lara gönderilen acil durum uyarısı panik yarattı: 'Test için önceden duyuru yapılması gerekir'

iPhone'lara gönderilen acil durum test mesajı paniğe neden oldu. Yazar Ahmet Alphan Sabancı, bu bildirimlerin gerektiğinde hayat kurtardığını, test için duyuru yapılması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - iPhone kullanıcılarına bu sabah gönderilen acil durum bildirimi paniğe neden oldu. Saat 09.45'te Türkiye'deki iPhone sahiplerinin telefonuna birden fazla 'Test Alert Natification' (Test Alarmı Bildirimi) uyarısı geldi. Uyarıda "Evde kal Türkiye" yazıyordu.

Kullanıcılar gelen bildirimin anlamını sosyal medya üzerinden çözmeye ve anlamlandırmaya çalıştı. Birçok kişi uyurken veya tatilden dönüş yolundayken siren seslerini duyduğunu söyledi.  

Teknoloji ve dijital güvenlik konusunda çalışan yazar Ahmet Alphan Sabancı, bu tarz bildirimlerin gerçekten 'acil' durumlarda 'hızlı' bilgiye ulaşmak için kullanıldığını söyledi. Acil durum bildiriminin olağanüstü durumlarda resmi kurumların vatandaşlara hızlı bir şekilde bilgi ulaştırabilmesini sağlamak amacıyla geliştirildiğini ifade eden Sabancı, "Bu hem iOS hem de Android sistemlerde mevcut olan bir özelliktir. Sistem devlet kurumları, operatörler ve telefon işletim sistemlerinin ortaklığıyla geliştirilip kullanılıyor. Genellikle deprem, sel, orman yangınları gibi doğal afetler ya da ABD’de çocuk kaçırma gibi olaylarda insanları bilgilendirmeyi amaçlayan 'Amber Alert' sistemi gibi uygulamalarda kullanılmaktadır. Ayrıca kimi ülkelerde 'Başkanlık Alarmı' adı verilen ve olağanüstü olaylarda kullanılan özel bir versiyon da bulunuyor" diye belirtti.

'BU SİSTEM GEREKTİĞİNDE HAYAT KURTARMAK AMACIYLA GELİŞTİRİLDİ'

Ahmet Alphan Sabancı

Sabancı, bildirimin, yanlış bir şekilde yapılan bir test ya da sistemle ilgili ayarlama yaparken gerçekleştirilen bir hata olabileceğine dikkat çekti. "Yalnızca iPhone kullanıcılarına gönderilmiş olması bu testle alakalı olabileceği gibi, operatörlerin bu sistemi henüz sadece iOS için aktifleştirmesi gibi bir durumdan kaynaklı olabilir" ifadelerini kullanan Sabancı, "Bir diğer ihtimal de kimi Android kullanıcılarından bu özelliğin kapalı geldiğine dair gördüğüm paylaşımlar, ancak bu doğruysa Android oldukça kötü bir tercih yapmış demektir. Sonuç olarak şu anda hepimizi rahatsız eden bir testi konuşuyor olsak da bu sistem gerektiğinde hayat kurtarmak amacıyla geliştirildi" dedi.

Dünyada bu sistemin aktif ve başarılı bir şekilde kullanıldığı örneklere dikkat çeken Sabancı, "Örneğin ABD’de birçok insan orman yangınlarından bu erken alarm sistemi sayesinde kurtuluyor veya Amber Alert ile kaçırılan çocukların bulunması mümkün olabiliyor. Benzer örneklere diğer birçok ülkede de denk gelmek mümkün. Ancak zaman zaman benzer hataların yaşandığı da oluyor. 2018 yılında bir sistem hatası yüzünden Hawaii’deki insanlara bir balistik füze saldırısı olacağına dair yanlış bir bildirim gönderilmişti" diyerek farklı uygulamalardan bahsetti.

'BİR SORUNA DÖNÜŞTÜ'

Normal şartlarda bir test yapılacaksa, haberler ve resmi kanallar yoluyla bunun önceden duyurulması gerektiğinin altını çizen Sabancı, "Hemen her ülkede bir test söz konusu olduğunda böyle bir protokol izlenir ve bu sayede insanların paniklemesinin önüne geçilir. Ancak burada maalesef bunu yapmadıkları ve bir test için fazlasıyla erken bir saat seçtikleri için hepimizi kötü bir şekilde etkileyen bir olayla karşı karşıya kaldık" ifadelerini kullandı.

Birçok kişi uyarılardan sonra 'acil durum bildirimi'ni kapatmanın yollarını aramaya başladı. Sabancı, "Çok kullanışlı olabilecek bir sistem şu anda herkesin kurtulmak istediği bir soruna dönüştü" diyerek gerçekten ihtiyaç olan durumlarda yaşanabileceklere dikkat çekti.