'İnsanların geleceği saatte kapatıyoruz, bu aleni kötülük'

'Yeni normalleşme' bugün başladı. Lokanta, kafe ve kahvehaneler erken saatlerde müşteri ağırlamak için hazırlıklarını yaptı. Ancak mevcut haliyle 'normalleşmeye' itirazlar var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün 'yeni normalleşme' adımlarını açıkladı. Erdoğan'ın "kademeli açılma"yı duyurması ise tartışmaları beraberinde getirdi. Yeni normalleşmeyle birlikte kafe, bar ve restoranlar akşam 21.00'e kadar müşteri ağırlayabilecek. Ancak işletmeciler açılmanın içki servisi yapılan işletmelere yaramadığı görüşünde. 

'ALENİ KÖTÜLÜKTÜR'

Taksim'de bar işleten İsmail Işık, konuyla ilgili şunları söyledi: "Bana göre bu aleni kötülüktür. 'Neden aleni kötülük?' diye sorarsan, bir yandan 'açtık' deniyor ama bir yandan da 'sizin iş yapacağınız saatte kapatıyoruz' deniyor. Bu gözümüzün içine bakarak bizi kötülük yapmaktır. Bunun başka bir açıklaması olamaz."

'DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK'

Restoran müdürü Eşref Yöntürk, Kasım 2020'deki kapanma sürecinden sonra çay satarak geçimini sağlıyor. Yöntürk'e göre açılma ile kapanma arasında bir fark yok: "Çünkü akılcı bir kapanma olmadı, akılcı bir açılma da olmadı. Bir açılma oluyor saat 19.00'a kadar. Bir açılma oluyor saat 21.00'a kadar. Sabah kahvaltısı mı veriyoruz? Bu açılma kesinlikle bizim işimize yaramıyor. Biz sulu yemek lokantası değiliz. İnsanlar saat 19.00'da işten çıkıyorlar. Evine gidene kadar saat 20.00 oluyor. Restorana gelmeleri saat 21.00'i buluyor. Yani insanlar gelince restoranlar kapanıyor. Demek ki bizim sektöre bir faydası yok bu açılmanın." 

Kumkapı Restoranları Derneği Başkanı Kemal Duranoğlu.

'CEZALANDIRILAN BİZ OLDUK'

Kumkapı Restoranları Derneği Başkanı Kemal Duranoğlu da açılmanın yetersiz olduğunu belirtiyor, "Bu kapanma süreci birilerinin ekmeğine yağ sürdü. Özellikle otel sektörünün. Oteller otelciliği bırakıp restorancılık yapmaya başladı. Ciddi rakamlar kazandılar. Otel altı restoranlar da otelleri kullanarak artı kazanç elde ettiler. Bu işten mağdur olanlar, geçmişten bu yana gerçekten turizme emek verenler bunun bedelini ödedi. Kurumsal olarak turizme hizmet veren çarşılar cezalandırıldı. Bunun içinde Kumkapı, Samatya, Nevizade ve Çiçek Pasajı var. Buralar esnaf kitlesinin çok olduğu yerler. Gerçek anlamda da istihdam var. Türkiye genelinde 8 milyona yakın insanın çalıştığı bir sektör bu. Ve cezalandırılan bu sektördeki bizler olduk."

'SAAT 21.00'E KADAR HAVA BİLE KARARMIYOR'

Duranoğlu, açık olunan saatlere ilişkin ise şunları söyledi: "Saat 21.00'da hava bile kararmıyor. Havanın kararmadığı ve müşterinin tam gelme saatinde kapanıyoruz. Bize hiçbir faydası yok bunun. Gördüğünüz gibi esnaflar dükkanlarını açtılar. Bir ümit bekliyorlar. İnsanlar bunaldılar. Onun için belirli bir saatte açmak zorundayız."

Kemal Duranoğlu 5 bin liralık destek paketiyle ilgili ise "keşle hiç açıklamasalardı" diyor: "5 bin lira, 3 bin lira buradaki esnafın hiçbir yarasına merhem olmaz" diyen Duranoğlu, "20 bin, 30 bin lira kira ödeyen bir adama sen 5 bin lira versen ne olur vermesen ne olur. Cumhurbaşkanı keşke o paraları telaffuz bile etmeseydi..."  

'24.00'A KADAR UZATILSIN'

En az saat 24.00'a kadar izin verilmesi gerektiğini söyleyen Duranoğlu şunları ekledi: "İnsanlar gelsin yemeğini yesin, sohbetini etsin. Zaten her türlü sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymuşuz. Ben dün gece saat 1.30'da taksiye bindim. Taksiciyi aradılar, 'beş masamız var, gel' diyorlar. Nasıl olur dedim, 'otel altı' dedi. Otel altı restoranlara izin veriyorlar. Burada günah keçisi biz miyiz? Burada 5 bin kişinin aynı anda yemek yiyebileceği bir çarşı gittikçe küçülüyor. Pandemi bitecek, mal sahibi ile kiracı icralık olacak. Olaylar yaşanacak. Sayın Cumhurbaşkanımızdan istirham ediyoruz. Bu saatler 24.00'e kadar uzatılsın. Bu insanlar çok mağdur. Burada sadece istihdam ettiğimiz insanlar yok. Burada üniversite öğrencileri var. Part time çalışarak üniversite masraflarını çıkaran, ev kiralarını veren çocuklar bunlar. Biz tam kapasiteyle açamazsak, on personel varsa 4 personel çalıştırırız. Çünkü biz çalışamıyoruz ki. İşimiz zaten akşam. Burası saat 21.00'da kapandığı zaman adam çağırıp yevmiye veremeyiz. Hem istihdam hem turizm açısından bu tip çarşılara daha çok sahip çıkılması gerekiyor. Mağduriyet var. Devlet büyüklerinden bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz."

'SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ'

Duranoğlu, turizm çalışanlarına yönelik aşılama için de şunları söyledi: "Zannediyorum bu sektöre yetecek kadar aşı geldi. Sağlık Bakanlığı'ndan bununla ilgili bir an önce açıklama bekliyoruz. Bir an evvel bu sektörde çalışanların aşılanmasını istiyoruz."