İnsani koridorlar için ilan edilen geçici ateşkes kısmen uygulanıyor

Rusya'nın Ukrayna'da "sessizlik rejimi" adını verdiği geçici ateşkes kararı Sumi kentinde uygulanırken Mariupol'da insani koridorların milliyetçi gruplar tarafından engellenmeye çalışıldığı aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın bugün yeniden ilan ettiği "geçici ateşkes" kararının kısmen uygulandığı açıklandı. 

Ukrayna'da başkent Kiev başta olmak üzere Çerhiviv, Sumi, Harkov ve Mariupol kentlerinde insani koridorlar oluşturuldu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, koridorların Rusya ve Belarus sınırlarına açıldığını kaydetti.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Sumi kentinden sivillerin tahliyesi işlemlerinin özel araçlardan oluşan konvoyla yapıldığını belirtti. Vereşçuk, kuzeydoğudaki kentten sivillerin ayrılmaya başladığını ifade etti.

'TACİZ ATEŞLERİ TAHLİYELERİ ENGELLİYOR'

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise başkent Kiev başta olmak üzere ülkenin kuzeydoğusundaki Harkov kenti ve yoğun çatışmaların yaşandığı güneydoğu kenti Mariuopol'da da insani koridorların açıldığını duyurdu.

Her iki bölgede de milliyetçi grupların taciz atışları gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, sivillerin tahliyesinin "tam anlamıyla" planlı ilerlemediği ancak tahliye işlemlerinin kısmen gerçekleştirildiği aktarıldı. Bakanlık, milliyetçi grupların rehin tuttuğu sivillerin serbest bırakılması için de girişimlerin yürütüldüğünü kaydetti.

IRPIN'DEN EN AZ 150 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Reuters haber ajansına konuşan Ukraynalı yetkililer de Kiev yakınlarındaki Irpin'den sivillerin tahliyesinin sürdüğünü açıkladı. Kiev bölgesi valisi Oleksiy Kuleba, "Henüz 150'den fazla kişi tahliye edildi ve tahliye işlemleri devam ediyor" açıklaması yaptı. Reuters ise Irpin'deki tahliye operasyonundan şu görüntüyü paylaştı:

'173 BİN 773 KİŞİ RUSYA'YA GETİRİLDİ'

Ukrayna'daki operasyonlara ilişkin bilgi veren Rusya'nın Ortak İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi de tahliye işlemlerine ilişkin açıklama yaptı. Ukrayna'da 2 bin 417 sivilden halihazırda tahliye talebi alındığı belirtilen açıklamada, yabancı büyükelçiliklerden de gelen talepler doğrultusunda insani yardım operasyonlarının koordineli yürütüldüğü kaydedildi.  Açıklamada, "Rusya, Ukrayna'nın katılımı olmadan şimdiye dek 44 bin 187'si çocuk 173 bin 773 kişiyi kabul etti" denildi.

TAHLİYELER GÖRÜNTÜLENDİ

Gazeteci Nataliya Gumenyuk, Ukrayna'nın Sumi ile Poltava kentleri arasında gerçekleşen tahliye operasyonunun görüntülerini Twitter hesabından paylaştı: