İnsan kaçakçısı anlattı: Vatandaşlarımız Türkiye'den akın akın gidiyor

İki rotada 'göçmen trafiği' yürüten bir insan kaçakçısı, Türkiye'den Avrupa'ya gidenlerde ciddi artış olduğunu söyledi: Gençler, siyasi suçlular, yurtdışı yasağı olanlar, ceza alanlar hep yolda.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Ben sadece Türkleri taşıyorum. Bazen haftada iki ya da üç grubu Edirne’den karşıya atıyorum. Kendi vatandaşıma yardım ediyorum. Edirne üzerinden haftada neredeyse 30 kişiyi gönderiyorum Yunan’a. Bu işin bir de Belgrad yolu var. Sizinle konuşmam bitince o rotayı koordine edeceğim."

Bu sözler, Artı Gerçek'ten Özlem Temana'ya konuşan 50 yaşındaki bir insan kaçakçısına ait.

2023 seçim döneminde sahada birçok gazetecinin karşılaştığı "Seçimi kazanırlarsa ülkeden giderim" serzenişlerinin gerçeğe dönüştüğünü söylüyor Tamer:

"Vatandaşlarımız akın akın gidiyor desek yalan olmaz... Gençler, siyasi suçlular, yurtdışı yasağı olanlar, ceza alanlar artık hep yolda. Parayı verdiğiniz takdirde bir gün içinde yola çıkarsınız. İster yeşil pasaport ister gemi yolculuğu. Biz risklerini anlatırız, seçim size kalmış."

 

'TÜRKLERİ TAŞIMAK İSTEMİYORLAR'

Edirne ve Belgrad üzerinden "göçmen trafiğini" yürüten kaçakçının telefonu hiç susmuyor. Arayanların çoğu ise yakınları göç etmiş aileler...

"Mültecileri taşımak daha kolay. Kimse Türkleri taşımak istemiyor. Çünkü yakalanırsan 'kanun kaçağına yardım etmek'ten ceza alırsın. Mültecileri ve Türkleri taşıyanlar ayrı çalışıyor. Hem Türkler, Suriyeli ve Afganlarla aynı botta olmak istemiyor."

Tamer, "iki farklı rota üzerinden taşıma yaptığını' söylüyor. Birincisi Edirne üzerinden, diğeri de Sırbistan’ın başkenti Belgrad üzerinden. Her birinin fiyatı ise farklı.

Edirne üzerinden Almanya’ya ya da Fransa’ya gitmenin fiyatı 5 bin ila 7 bin 500 euro arasında değişiyor. Güvenli bir biçimde Yunanistan sınırını geçen sığınmacılar kendilerini bekleyen aracı buluyor, önce karakola ardından da kampa götürülüyor. Burada kendilerine eşlik eden bir avukat oluyor. Avukata da bir ödeme yapılıyor elbette.

'ÇIKIŞ YASAĞI OLMAYANLAR BELGRAD'DAN GEÇİYOR'

Geçişlerin seçimlerden sonra arttığına dikkat çekiyor Tamer. Yurtdışına çıkış yasağı olmayanlar Belgrad üzerinden geçiyor. Biz bu görüşmeyi yaparken de, yaklaşık 15 kişilik bir grup Belgrad'da kendilerini götürecek kaçakçıları bekliyordu...

"Bakın Anadolu Jet uçuşlarına. Çoğu kişi Avrupa’ya gitmek için o yolu kullanıyor. Sırbistan’a varınca pasaportlarını yırtıyorlar. Bir süre sınırda kalman gerekiyor. Bizim Belgrad üzerindeki ekibimizden haber beklemelisiniz. Koşullar uygun olunca yürüyerek Fransa’ya geçiyorsun. Devlete biliyor elbette, onların kalifiye elemana ihtiyacı var. Ben Fransa’ya gittim sanki Elazığ, o kadar rahat. Ücretleri değişiyor bazen 7 bin, bazen 8 bin euroya kadar çıkıyor. İngiltere’ye kadar taşıma yapıyoruz. En pahalı yolculuk İngiltere, 9 bin sterlin civarı bir ödeme yapmalısınız."

(HABER MERKEZİ)