İnsan hakları savunucuları ve hukukçular: Soruşturmanın takipçisiyiz

Urfa'da Muharrem Aksan'ın ölümüne ilişkin açıklama yapan insan hakları savunucuları ve hukukçular, soruşturmayı en etkili ve sıkı biçimde takip edeceklerini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubeleri, Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde emniyet güçlerinin atış talim alanı olarak kullandığı bölgede 16 yaşındaki Muharrem Aksan isimli çocuğun vefat etmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Adliye önünde düzenlenen açıklamada, “Edi bese, ellerinizi çocukların üzerinden çekin, yaşam hakkı kutsaldır” yazılı pankart taşındı. İnsan hakları savunucuları ve hukukçular adına ÇHD Yöneticisi Avukat Erdoğan Akdoğdu, olayın üzerinden 7 gün geçmiş olmasına rağmen Aksan'ın öldürülüş biçimi hakkında ilgililer tarafından bilgi verilmediğini belirtti.

'CİNAYETİN FAİLİ DEVLETTİR'

Bir iddianın “atış talimi sırasında öldürüldüğü” yönünde, diğer iddianın ise oraya bırakılan bir mühimmatın patlamış olması sonucu hayatını kaybettiği şeklinde olduğunu söyleyen Akdoğdu, “Öldürücü mermiler yahut mühimmat parçaları Muharrem Aksan’ın vücuduna ne şekilde girerse girsin bu bir olay değil cinayettir. Soruşturma makamlarının diğer cinayet vakalarında olduğu gibi burada da kamuoyunu bilgilendirmemesi soruşturmanın hukuka aykırı şekilde yürütüldüğüne işarettir. Nitekim soruşturmalar hukuka uygun yürütülse dahi bilgiler gerçeğe uygun olarak kamuoyu ile paylaşmamaktadır” dedi.

Aksan'ın öldürüldüğü bölgenin uzunca bir süredir özel harekat polisleri tarafından atış talim alanı olarak kullanıldığına dikkat çeken Akdoğdu, cinayetin failinin doğrudan devlet olduğuna işaret etti. Devletin onlarca yıldır bölgeyi sıcak savaş alanı olarak tuttuğunu söyleyen Akdoğdu, sıcak savaş alanlarında “devletin bekası adına” hukukun işletilmediğinin bilinen bir olgu olduğunu vurguladı.

'SİZ HALKIN EFENDİSİ DEĞİL, MAL VE CAN GÜVENLİĞİNİ KORUMAKLA YÜKÜMLÜ GÖREVLİLERSİNİZ'

“Devlet bölgede yasasız ve hukuksuz olarak egemenlik sürdürmek istemekte; durumun, zamanın ve yönetici kişilerin arzularına göre hukuku çiğnemekte, kanunları uygulamamakta veya bütünüyle rafa kaldırmaktadır” diyen Akdoğdu, yetkililere seslenerek şunları söyledi:

“Mussolini’nin faşist İtalya’sında Habeşistanlı köylülerin üstüne savaş uçaklarından atılan bombalar 'baharda açan kır çiçekleri'ne benzetilirdi. Siz de çocukların bedenlerini parçalayan o patlayıcı mühimmatları 'baharda açan kır çiçekleri' olarak mı görüyorsunuz? Böyle görüyorsanız şaşırmayız. Çünkü daha önce 'bodrumda aşk başkadır' dediğinizi biliyoruz. Bölgede bulunan devlet yöneticileri kendilerini ülkenin ve kanunların efendisi olarak görmekte ve başta Anayasa olmak üzere pozitif hukuk kurallarını yok saymaktadırlar. Siz halkın efendisi değil halkın mal ve can güvenliğini korumakla yükümlü görevlilersiniz, görevinizi hukuka uygun olarak yapma zorunluluğunuz bulunmaktadır.”

'SORUŞTURMANIN TAKİPÇİSİYİZ'

Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü’nce resmi atış ve eğitim alanı olarak kullanılan cinayet alanında eğitim sırasında ve eğitim dışında güvenliğin sağlanmadığını ifade eden Akdoğdu, son olarak şu ifadeleri kullandı: 

“Eğer gerçekten mühimmat patlaması sonucu cinayet işlenmişse atış alanı ve çevresinin kullanıldıktan sonra güvenlik amacıyla temizliğini yapmayan görevlilerin ihmali ağır kusuru ya da kastlarının olup olmadığı soruşturulmalıdır. Görevlilerin ihmalle ya da kasten köylülerin yaşam alanına bıraktığı patlayıcılar hemen temizlenmeli ve bunları bırakanlar hakkında derhal soruşturma açılmalıdır. Devlet bölgeyi savaş alanı olarak görme, kanunları, hukuku askıya alma politikasından ve pratiğinden vazgeçmelidir. Bizler bu soruşturmayı en etkili ve sıkı biçimde takip edeceğimizi; cinayetin hem faillerini hem de sebep faillerini teşhir edeceğimizi ve cezalandırılmaları için çaba göstermeye devam edeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz.”