İnsan Hakları İzleme Örgütü: Akıl sağlığı sorunu olan yüz binlerce kişi zincire vuruluyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda, dünya genelinde akıl sağlığı sorunu yaşayan yüz binlerce kişinin zincire vurulduğu kaydedildi. Zorla alıkonulan insanların, kapalı alanlarda iç içe yaşamaya mecbur bırakıldığı belirtilirken örgütten Kriti Sharma, "Hükümetler bu sorunu örtbas etmeyi bırakmalı ve hemen harekete geçmelidir" dedi.

Kisumu, Kenya
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) hazırladığı raporda, 60 ülkede ruh sağlığı sorunu olan yüz binlerce insanın zincirlenmiş halde yaşadığı kaydedildi. Asya, Afrika, Avrupa, Orta Doğu ve Amerika'da, aralarından 10 yaşından küçük çocukların da bulunduğu insanların düzenli olarak zincirlendiği ya da kapalı alanlarda tutulduğu tespit edildi.

'Zincirlerle Yaşamak: Dünya Çapında Psikososyal Engelli İnsanların Zincirlenmesi' başlıklı raporda, akıl sağlığı sorunları olan kişilerin aileleri tarafından zorla kendi evlerinde veya aşırı kalabalık yerlerde ve sağlıksız koşullarda alıkonulduğu belirtildi. Birçok insanın dar alanlarda uyumaya, yemek yemeye ve ihtiyaçlarını karşılamaya zorlandığı aktarıldı.

SON ÇARE OLARAK SAĞLIK HİZMETLERİNE BAŞVURULUYOR

Bazı ülkelerde, hükümet tarafından işletilen veya özel kurumlarda, insanların fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığı kaydedildi. Raporda aynı zamanda, bazı ülkelerde son çare olarak sağlık hizmetlerine başvurulduğu, öncelik olarak 'geleneksel şifacılara' danışıldığı ifade edildi.

Araştırmada, Afganistan, Burkina Faso, Kamboçya, Çin, Gana, Endonezya, Kenya, Liberya, Meksika, Mozambik, Nijerya, Sierra Leone, Filistin, Somaliland, Güney Sudan ve Yemen'de yapılan saha araştırmalarına da yer verildi. 

'KIYAFET GİYMEMİZE İZİN VERİLMİYORDU'

Beş yıl boyunca Kenya'nın Kisumu kentinde zircirlendiğini söyleyen Paul, yedi erkekle küçük bir odada yaşamaya mecbur bırakıldığını ifade etti. Kıyafet giymelerine izin verilmediğini, yalnızca iç çamaşırı giyebildiklerini dile getiren Paul, yulaf lapasıyla beslendiğini söyledi ve "Eğer şanslıysam geceleri ekmek yiyebiliyordum" dedi.

Nijerya'da Eylül 2019'da bir kilisede zincirlendiğini aktaran Mudinat, alıkonulduğu dönemde poşetlerin içerisine tuvaletini yapmak zorunda kaldığını söyledi. Mudinad, günde bir kez yemek yiyebildiğini dile getirdi. 

'HÜKÜMETLER BUNU ÖRTBAS ETMEYİ BIRAKMALI'

Zincire vurmanın yaygın ve acımasız bir uygulama olduğunu söyleyen HRW'den Kriti Sharma, "İnsanlar yıllarca bir ağaca zincirlenmiş, bir kafese veya koyun ahırına kilitlenmiş halde yaşamaya mecbur bırakılabilir çünkü aileler başa çıkmakta zorlanır ve hükümetler yeterli akıl sağlığı hizmetleri sunamaz" ifadelerini kullandı. Sharma, şöyle devam etti: "Dünyanin dört bir yanındaki yüz binlerce insanın zincire vurulmuş halde olması, izole edilmesi ve istismara uğramaları dehşet verici. Hükümetler bu sorunu örtbas etmeyi bırakmalı ve hemen harekete geçmelidir."

Dünya genelinde tahmini olarak 792 milyon insan veya her 10 kişiden biri ya da her beş çocuktan biri akıl sağlığı sorunları yaşıyor. Ancak hükümetler, sağlık bütçelerinin yüzde ikisinden azını akıl sağlığı tedavilerine ayırıyor. (DIŞ HABERLER)