İngiltere'de Yüksek Mahkeme Julian Assange'ın ABD'ye iadesine karar verdi

ABD hükümeti, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın iadesi için İngiltere'de açtığı davayı Yüksek Mahkeme'de kazandı. Assange ABD'de casusluk suçundan mahkum olursa müebbet hapis cezası alabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Yüksek Mahkemesi, ABD'li diplomatların gizli yazışmalarını ve insanlık suçlarına dair gizli belgeleri yayımlayan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange'ın iadesine karar verdi.

ABD hükümeti, alt mahkemenin iade talebini reddeden kararını Yüksek Mahkeme'de temyize taşımıştı. ABD Assange'ı casusluk yasasını ihlal ve hükümeti hacklemeye teşebbüs dahil, 18 ayrı suçla itham ediyor. 

50 yaşındaki Assange, ABD'de hakkındaki suçlamalardan mahkum edilirse, ömrünü demir parmaklıklar ardında ya da başka bir hapis halinde tamamlayabilir.

'ABD'NİN GÜVENLİK VAATLERİ MAHKEMEYİ TATMİN ETTİ'

İngiltere'deki kararı açıklayan yargıç Timothy Holroyde kendilerine verilen güvenlik garantilerinden tatmin olduklarını söyledi. Buna göre Amerikan yönetimi, Assange'ın 'azami güvenlikli' cezaevlerinden birinde tutmayacakları ve eğer hüküm giymesi halinde memleketi Avustralya'ya transfer edecekleri yönünde sözler verdi.

Alt mahkemenin iade talebini reddettiği 4 Haziran tarihli kararında, Assange'ın iade edilmesi halinde bir Amerikan hapishanesinde intihar edebileceği endişesine yer verilmişti.

Mahkeme salonunun dışında Assange'ın destekçileri eylem yaptı.

Yüksek Mahkeme'nin kararı sonrasında şimdi İngiliz hükümetinin Assange'ın iade edilip edilmeyeceği yönünde bir karar alması gerekiyor.

WikiLeaks ilk olarak 2010 yılında, Bağdat'ta aralarında iki Reuters muhabirinin de bulunduğu onlarca kişinin Apache helikopterlerinden 2007'de düzenlenen saldırıda öldürüldüğü Amerikan ordusu görüntülerini yayımlamasıyla adını duyurmuştu. Site sonrasında da, ABD'li diplomatların binlerce gizli yazışmasını yayımlamıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Julian Assange ABD iade