İngiltere'de hava kontrol krizi: Binlerce uçuş ertelendi

İngiltere'de hava trafik kontrol bilgisayar sistemlerindeki arıza nedeniyle binlerce uçuş ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Hava Trafik Kontrol Sistemi'nde yaşanan teknik sorunlar nedeniyle uçuşlar sınırlandırıldı, binlerce uçuş ertelendi.
Ulusal Hava Trafik Hizmetleri'nden yapılan açıklamada, güvenlik gereği bu yola başvurulduğu ancak İngiltere'nin hava sahasının kapatılmadığı belirtildi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre açıklamada sorunun nedeninin tespiti ve çözümü için çalışmaların sürdürüldüğü vurgulandı, yolculardan özür dilendi. Sorunun ne zaman çözüleceği henüz bilinmiyor.

Daha önce İskoç havayolu şirketi Loganair'den yapılan açıklamada, "Bu sabah İngiltere'de bilgisayar sistemlerinde yaşanan arıza nedeniyle hava kontrol sistemlerinin ulusal çapta çalışmadığı" belirtilmişti.

İngiltere'de bugün resmi tatildi ve bu nedenle hava trafiği normalde daha yoğundu.

Havacılık verileri şirketi Cirium'a göre ülkede bugün İngiltere dışına 3049, İngiltere dışından da 3054 uçak seferi yapılması planlanmıştı.
İngiltere'de havacılık sektörü Covid pandemisi sırasında ve sonrasında yaşadığı durgunluğu atlatmak üzereydi.

Hafta sonu ülkede uçak seferleri sayısının, 2019'daki düzeyin yüzde 90'ına ulaşması bekleniyordu.

İngiltere'de hafta sonu uçak seferleri sayısı, 2022'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 10, 2021'in aynı dönemine göre ise yüzde 83 oranında artmıştı.

ABD’DE OCAK AYINDA BENZER DURUM YAŞANMIŞTI

Ocak 2023’te ABD Sivil Havacılık Dairesi, hava trafik kontrol sistemi NOTAMS’daki teknik arıza sebebiyle tüm iç hat uçuşlarını durdurduğunu duyurmuştu. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre yaşanan olayın bir siber saldırı olmadığını belirtmişti.

Daha sonra ABD Sivil Havacılık Dairesi, ‘personelin birincil veri tabanı ile yedek veri tabanı arasındaki senkronizasyonu düzeltmek için çalışırken yanlışlıkla dosyaları sildiğini’ belirtmiş ve bu nedenle sistemin arıza verdiğini açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)