İngiltere’de sanatçılardan Başbakan Boris Johnson'a 'kürkü yasakla' çağrısı

İngiltere’de 50 sanatçı, Başbakan Boris Johnson’a kürk satışını yasaklaması talebini içeren bir mektup gönderdi: 'Kürk zulmünü kendi arka bahçemizden yasakladığımızı söylemek yeterli değil, aynı zulmü denizaşırı ülkelerden ulaştırmayı da bırakmalıyız.'

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere’de aralarında Dame Judi Dench, Brian May CBE, Leona Lewis, Gary Lineker OBE, James Arthur, Thandie Newton OBE, Alesha Dixon, Ricky Gervais, Mollie King ve Dame Twiggy Lawson gibi isimlerin yer aldığı 50 sanatçı, Başbakan Boris Johnson’a kürk satışını yasaklaması talebini içeren bir mektup gönderdi.

İngiltere’de kürk üretimi 2003’te yasaklandı. Ancak o zamandan beri İngiltere; Finlandiya, Çin, Fransa ve Polonya gibi ülkelerden 800 milyon sterlinden fazla kürk ithal etti. İngiliz sanatçılara göre bu sona erdirilmesi gereken çifte bir standart. #FurFreeBritain (Kürksüz Britanya) kampanyasını diğer hayvan hakları kurumlarıyla işbirliği içinde yöneten hayvanları koruma kuruluşu Humane Society International/İngiltere, Brexit geçişi tamamlandığı için 2021’de kürk yasağının gerçekleşebileceğini düşünüyor.

Sanatçıların  #FurFreeBritain (Kürksüz Britanya) kampanyasını desteklemek için Johnson’a gönderdiği mektupta şöyle denildi:

“İngiltere denizaşırı ülkelerden acımasızca üretilen kürk satışına izin verdiği sürece, hayvanların büyük ölçüde acı çekmesine, çevreye zarar veren ve aynı zamanda ölümcül virüslerin yayılması yoluyla insan sağlığına risk oluşturan bir sektörde suç ortağı olmaya devam ediyoruz. Kürk zulmünü kendi arka bahçemizden yasakladığımızı söylemek yeterli değil, aynı zulmü denizaşırı ülkelerden ulaştırmayı da bırakmalıyız. Tilkiler, vizonlar, rakunlar ve diğer hayvanları, anlamsız bir moda için küçük, çorak metal bir kafeste bırakmak,  gazla veya elektrikle öldürmek tamamen kabul edilemez."

Komedyen Ricky Gervais de kürk satışına ilişkin ayrıca, "Birleşik Krallık'ta kürk satışını yasaklamak tartışma bile gerektirmez, bu hiç akıllıca değil. İngiltere, elektrik çarpması sonucu, gazla öldürülen, dövülerek öldürülen ve hatta belki de Covid-19 geçirmiş hayvanlardan kürk satmalı mı? Hayır yapmamalı, haydi tümünü bitirelim" dedi. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

.