İngiltere'de herkese haftada iki kez ücretsiz hızlı Covid testi

İngiltere'de cuma gününden itibaren isteyen herkes, hafta iki kez hızlı Covid testi yaptırabilecek. Test merkezleri ve eczanelerde yapılan hızlı testler, isteyenlere postayla gönderilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de hükümet Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında korona virüsü test programını genişletiyor. Cuma gününden itibaren ülkede isteyen herkes haftada iki kez hızlı korona virüsü testi yaptırabilecek. Yaklaşık 30 dakikada sonuç alınabilen bu testler, test merkezlerinde ve eczanelerde ücretsiz dağıtılacak. Hızlı korona virüsü testleri isteyenlere ise postayla gönderilecek.

Hızlı testin sonucu pozitif çıkanlardan, aynı evde yaşadıkları kişi ya da kişilerle birlikte karantinaya girmeleri istenecek. Test sonucu pozitif çıkanlar bu kez PCR testi yaptırabilecek. Bu testin sonucunun negatif çıkması halinde karantina son bulacak.

Ülkede halen okul çağındaki çocuklar ile ofiste çalışanlar bu testleri kullanabiliyor. İngiltere'de 8 Mart'ta okullarda yüz yüze eğitime geçilmesi öncesi hızlı korona virüsü testleri ilk olarak orta dereceli okullarda öğrencilere dağıtılmıştı. Daha sonra bu testler okul çağındaki tüm çocukların ailelerine gönderilmişti.

'SKANDAL DÜZEYDE İSRAFA YOL AÇABİLİR'

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, hızlı testlerin gelecekte salgınların yayılmasının önlenmesine yardımcı olacağını söyledi. Ancak hızlı test programını eleştiren kesimler, programın 'skandal' düzeyde israfa yol açma riski olduğunu söylüyor.

İngiltere'de şubat ayı ortasında günde yaklaşık 250 bin hızlı korona virüsü testi yapılmış, mart ayı sonunda bu sayı milyonu aşmıştı. 18-24 Mart haftasında okullarda yapılan 4 milyon 200 bin testten 4 bin 502'sinin sonucunun pozitif çıktığı açıklanmıştı.

KISITLAMALAR GEVŞETİLECEK

İngiltere'de bugün yapılacak kabine toplantısı sonrası Başbakan Boris Johnson, Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesine yönelik olarak atılacak yeni adımları açıklayacak. Johnson'ın, kitlesel spor ve sanat etkinliklerinin yeniden başlamasına yönelik aşı sertifikası ve uluslararası seyahate yönelik 'trafik ışığı' sisteminin ayrıntılarını kamuoyuna duyurması bekleniyor. İngiltere'de salgın kısıtlamalarının gevşetilmesi kapsamında 12 Nisan Pazartesi gününden itibaren restoran, bar ve kafelerin açık alanlarında servis verilecek. Market, eczane ve banka gibi hayati önemde olanlar dışındaki dükkanlar da açılacak. (BBC Türkçe)