İngiltere'de grev karşıtı tasarı parlamentoda: 'İşçi haklarına saldırı'

Grevler sırasında, bazı işçilere çalışma zorunluluğu getiren tasarı parlamentoya sunulacak. Sendikalar, tasarıyı 'grev hakkına saldırı' olarak niteliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İngiltere'de hükümet, grevler sırasında kamu hizmetlerinin belirli bir seviyede tutulmasını öngören ve bazı işçilere çalışma zorunluluğu getiren yasa tasarısını bugün parlamentoya sunacak. Tasarıya göre, bazı sendika üyelerinin grev sırasında çalışmaya devam etmeleri gerekecek.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Yeni mevzuatın halkı korumak için gerekli" denildi. Sendikalar Kongresi (TUC) Genel Sekreteri Paul Nowak ise tasarı için "Grev hakkına saldırı" dedi. Sendikalar yasa teklifinin Parlamento'dan geçmesi halinde dava açacaklarını açıkladı. Ana muhalefetteki İşçi Partisi de, hükümetin planlarının 'işe yaramayacağını' belirtti. 

Artan hayat pahalılığı karşısında kamuda birçok sektörde çalışanlar ücret artışı talebiyle bir süredir belirli günlerde greve çıkıyor. Hükümet ve sağlık hizmetleri sendikaları arasındaki görüşmelerde ilerleme sağlanamaması üzerine GMB sendikasına üye ambulans çalışanları çarşamba günü greve gitmeye hazırlanıyor.

İŞVERENLER 'ÇALIŞMA BİLDİRİMİ' İLAN EDEBİLECEK

Muhafazakar Parti hükümeti, toplu taşımada grevler sırasında asgari düzeyde hizmet verilmesi zorunluluğu getiren bir yasa tasarısını ekim ayında Parlamento'ya sundu. Hükümet şimdi bu zorunluluğu sağlık, eğitim, itfaiye, sınır güvenliği ve nükleer sektörde çalışanları da kapsayacak şekilde genişletmeye çalışıyor. Grevler sırasında asgari hizmeti sağlayacak asgari personel seviyeleri henüz açıklanmadı ancak işverenler ihtiyaç duydukları iş gücünü belirten bir 'çalışma bildirimi' ilan edebilecekler.

ÇALIŞANLAR, HAKSIZ İŞTEN ÇIKARILMAYA KARŞI KORUNMA HAKKINI KAYBEDECEK

Bildirimde adı geçen çalışanlar daha sonra greve gitmeleri halinde haksız işten çıkarılmaya karşı korunma haklarını kaybedecek. Her sektör için asgari seviyelerin ne olacağına ilişkin istişarelerin yakın zamanda başlaması bekleniyor.

Tasarıyı Avam Kamarası'nda İş Dünyası Bakanı Grant Shapps sunacak. Shapps, "Özellikle sağlık hizmetleri gibi alanlarda halkın grev günlerinde bile bekleyebilecekleri asgari bir güvenli seviye olmalı" dedi. Hükümet, önerilen tasarının diğer modern Avrupa ülkelerindeki mevcut yasalara benzer olduğunu savundu. İşçi Partisi Çalışma ve Emeklilik Sözcüsü Jonathan Ashworth, anlaşmazlıkların ancak müzakerelerle çözülebileceğini ve asgari hizmet şartına sahip diğer ülkelerde bu önlemlerin "hiçbir işe yaramadığını" söyledi. Ashworth, mevcut hayat pahalılığından hükümeti sorumlu tuttu.

Milletvekilleri tasarıyı önümüzdeki hafta yapılacak ikinci oturumda tartışacak. Yasa tasarısı, Muhafazakarların çoğunluğa sahip olduğu Avam Kamarası'nda onaylanırsa Lordlar Kamarası'nda görüşülecek. (BBC Türkçe)