İngiltere'de endişe verici ikinci bir varyant bulundu: B1525

İngiltere'de, uzmanların 'endişe verici mutasyonlara sahip' olduğunu söylediği korona virüsünün yeni bir varyantı tespit edildi. Bilim insanları, E484K mutasyonunu barındıran bu yeni varyantın daha önce İngiltere'de saptanan B.1.1.7 isimli virüsle benzerlik taşıdığını aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de korona virüsünün mutasyona uğramış yeni bir varyantı daha ortaya çıktı. Uzmanların, 'endişe verici mutasyonlara sahip' olduğunu söylediği yeni tür 'B1525' olarak adlandırdı. İngiltere'de toplam 32 vakanın bu varyanttan kaynaklandığı duyuruldu.

10 ÜLKEDE TESPİT EDİLDİ

Edinburgh Üniversitesi'nden bilim insanlarının genom dizilimi kullanarak yaptığı araştırmada B1525'in ABD, Avustralya ve Danimarka da dahil olmak üzere 10 ülkede tespit edildiği belirtildi. B1525'in ilk örneklerine ise geçtiğimiz aralık ayında İngiltere ve Nijerya'da kaydedilen vakalarda rastlandı.

Yeni varyantın, daha önce İngiltere'de saptanan B.1.1.7 isimli virüsle benzerlik taşıdığı ve uzmanların 'endişe verici' diyerek nitelediği E484K mutasyonunun yanı sıra bir dizi mutasyon daha barındırdığı kaydedildi.

'BAĞIŞIKLIĞI KÖRELTEBİLİR'

Reading Üniversitesi'nden hücresel mikrobiyoloji profesörü Dr. Simon Clarke, "Bu yeni varyantın nasıl yayılacağını bilmiyoruz ancak başarılı olursa aşı veya enfeksiyon yoluyla elde edilen bağışıklığı körelteceği varsayılabilir" dedi. Clarke, "Bence bu varyantlar hakkında daha fazla şey öğrenene kadar, bağışıklığa zarar veren E484K mutasyonunu taşıyan taşıyan her virüs kapsamlı testlerle kontrol edilmeli" diyerek devam etti.

'ANTİKORLARDAN KURTULMASINI SAĞLIYOR'

Cambridge Üniversitesi'nden klinik mikrobiyoloji profesörü Ravi Gupta, İngiltere'de saptanan yeni varyantın E484K'nin yanı sıra 'antikorlardan kurtulmasını sağlayan' başka mutasyonlara da sahip olduğunu aktardı. Francis Crick Enstitüsünden Prof. Jonathan Stoye ise, yeni varyantın 'tanıdık mutasyonlar' barındırmasının 'şaşırtıcı olmadığını' söyledi. Stoye, E484K mutasyonunun virüsün bağışıklık sisteminden kaçmasına yardım edebileceğini ifade etti. (DIŞ HABERLER)