İngiltere, Ukrayna'ya uzun menzilli füze gönderiyor

Ukrayna'ya ilk uzun menzilli füzelerini göndereceklerini duyuran İngiltere Savunma Bakanı Wallace, Londra'nın 'öncü bir rol üstlendiğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'ya ilk uzun menzilli füzelerini göndereceklerini açıkladı. Wallace, M270 roket sisteminin Ukrayna'nın kendisini Rusya'ya karşı savunmasında etkin olacağını söyledi. İngiltere hükümeti Ukrayna'ya kaç adet füze gönderileceğini belirtmedi. Ancak BBC'nin edindiği bilgilere göre, ilk etapta üç füze gönderilmesi planlanıyor. İngiltere'nin kararı, ABD'nin geçtiğimiz hafta Ukrayna'ya füze sistemi göndereceğini açıklamasını izliyor.

ABD'nin açıklaması Moskova tarafından tepkiyle karşılanmış ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Kiev'e silah yardımına devam etmesi durumunda Ukrayna'da daha fazla yeri hedef alacaklarını açıklamıştı. İngiltere hükümeti tedarik ettikleri füze sisteminin nasıl kullanılacağı üzerine Ukrayna ordusuna önümüzdeki haftalarda eğitim vereceklerini belirtti. Savunma Bakanı Ben Wallace, Londra'nın Ukrayna'ya "ülkelerini sebepsiz bir işgalden korumaları için ihtiyaç duydukları silahları" sağlamak üzere öncü bir rol üstlendiğini söyledi.

İngiltere'nin Ukrayna'ya sağlayacağı füze sistemi bir dakika içerisinde 12 adet karadan karaya füze ateşleyebiliyor ve 80 kilometrelik bir menzil içerisindeki hedeflere nokta atışı yapabiliyor. Bu füzeler, ABD'nin Ukrayna'ya sağlayacağını söylediği M142 füze sistemleriyle benzer nitelikte. Washington geçtiğimiz hafta savunma amaçlı kullanılmaları ve Rusya topraklarını hedef almamaları kaydıyla bu füzeleri Ukrayna'ya tedarik etmeye başlayacaklarını açıklamıştı. İngiltere de Ukrayna'ya sağlayacağı silahların sadece savunma amaçlı kullanılmasını şart koşuyor. (BBC Türkçe)