İngiltere, Suriyeli mültecileri geri göndermeyecek

İngiltere İçişleri Bakanlığı, Suriyeli mültecilerin, ülkelerinin güvenli olmaması nedeniyle geri gönderilmeyeceklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin, Suriye güvenli olmadığı gerekçesiyle bu ülkeden gelen mültecileri geri göndermeyeceği açıklandı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Mevcut koşullarda insanları Suriye'ye göndermiyoruz. İngiltere, Suriye'nin kendileri için tehlikeli olmaya devam ettiği yönündeki BM kararıyla mutabık” ifadesi kullanıldı.

Açıklama, İçişleri Bakanlığı'nın Suriye'den gelen bir mültecinin iltica başvurusunu, bu ülke güvenli olduğu gerekçesiyle reddetmesinin ardından geldi.

Guardian gazetesinin 9 Ocak'taki haberinde, 25 yaşındaki bir mültecinin, Mayıs 2020'deki başvurusunda Suriye'ye geri dönmek zorunda kalırsa asker kaçağı olduğu için tutuklanacağı ve öldürüleceğini belirttiği aktarılmıştı.

Ancak İçişleri Bakanlığı'nın gerekçeyi yeterli bulmayarak başvuruyu geçen ay reddettiği ve mülteciye verilen cevapta, "zulüm göreceği konusunda makul bir ihtimal olmadığının" yazıldığı ifade edilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Ekim 2021'de yayımladığı bir raporda, gönüllü olarak geri dönenlerin Suriye hükümeti ve hükümet bağlantılı milislerin işkence, yargısız infaz ve insan kaçırma gibi ağır insan hakları ihlalleri ve zulümlerine maruz kaldıkları belirtilerek, mültecilerin Suriye'ye iade edilmemesi gerektiği vurgulanmıştı. (LONDRA/AA)