İngiltere Savunma Bakanlığı'nın gizli belgeleri otobüs durağında bulundu, içinden Afganistan'da kalma planı çıktı

İngiltere Savunma Bakanlığı'na ait 50 sayfalık gizli ve güncel belgeler, Kent şehrinde bir otobüs durağında yağmurdan ıslanmış halde bulundu. BBC, belgelerin içeriğini yayımladı.

Fotoğraflar: BBC News.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere, Savunma Bakanlığı'na ait 50 sayfalık gizli belgelerin Kent şehrinde bir otobüs durağında bulunmasını konuşuyor. BBC News'ün haberine göre belgeler, salı sabahı otobüs durağının hemen arkasında, yağmurdan sırılsıklam ıslanmış halde yerde bulundu. BBC gizli belgelerde yer alan bazı bilgileri de yayımlarken, bu sızıntının kasıtlı olup olmadığı tartışılıyor.  İngiltere Savunma Bakanlığı ise soruşturma başlatıldığını açıkladı.

İNGİLTERE AFGANİSTAN'DA KALACAK MI?

BBC'nin içeriğini yayımladığı belgelerden birinde, İngiltere'nin NATO çekilmesi sonrasında Afganistan'daki askeri varlığını sürdürmesi olasılığından söz ediliyor. BBC'ye göre 'gizli' ibareli olan ve "Sadece İngilizler görebilir" denilen bu belgede, İngiliz ordusunun Afganistan'daki varlığını sürdürmesine dair 'son derece hassas' tavsiyeler yer alıyor; ABD'nin belirli alanlarda İngiltere'den talep ettiği yardım değerlendiriliyor; çekilmeden sonra İngiliz özel kuvvetlerinin Afganistan'da kalıp kalmayacağı sorusu ele alınıyor.

'AFGANİSTAN ŞİMDİDEN DAHA TEHLİKELİ HALE GELDİ'

BBC, Afganistan'daki askeri personeli tehlikeye atmamak adına bu belgenin ayrıntılarını yayımlamamayı tercih ettiğini vurgularken, İngiliz basınında çekilme sonrasında bazı askerlerin Afganistan'da kalabileceğine dair haberlerin yayımlandığına dikkat çekti. BBC'nin haberine göreyse, otobüs durağında bulunan belgede, bu konuda bazı uyarıların yer alıyor; "Afganistan'da devam eden herhangi bir İngiliz varlığının karmaşık bir aktörler ağı tarafından hedef alınmaya açık olacağı" ve "tamamen çekilme seçeneğinin hâlâ masada olduğu" değerlendirmesi yer alıyor. Buna göre belgede, "Afganistan'ın şimdiden daha tehlikeli hale geldiği" belirtiliyor. 

RUSYA'YLA GERİLİM YARATAN GEMİ DE BELGELERDE

Bir diğer belgedeyse, geçtiğimiz hafta Karadeniz'de Rusya'yla gerilim konusu olan HMS Defender savaş gemisi hakkında bilgiler yer alıyor. Bu belgede, geminin Kırım açıklarında Ukrayna karasularından geçmesine Rusya'nın vereceği olası tepki ele alınıyor; İngiliz Savunma Bakanlığı'nın üst düzey isimlerinin Rusya'nın olası adımlarına dair üç senaryoyu değerlendirdiği görülüyor. Bu durum, İngiltere'nin geçtiğimiz çarşamba günü Kırım açıklarında yaşanan olayda, Rusya'nın saldırgan bir tepki verme ihtimalini bilerek hareket ettiğini kanıtlıyor.

SİLAH İHRACATI PLANLARI, BIDEN'A DAİR GÖZLEMLER...

Belgelerde ayrıca İngiltere'nin silah ihracatına dair bilgiler, Avrupalı müttefikleriyle bu konuda rekabete girebileceği alanlara dair gözlemler, geçtiğimiz pazartesi düzenlenen ABD-İngiltere Savunma Diyaloğu'na dair brifing notları, Joe Biden'ın görevdeki ilk aylarına dair gözlemler de yer alıyor.

SORUŞTURMA AÇILDI

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, Savunma Bakanlığı'nın gizli ve güncel belgelerinin nasıl olup da Kent'te sokak ortasında bulunduğuna dair soruşturma başlatıldığı açıklandı. Savunma Bakanlığı sözcüsü de, bir çalışanın hassas savunma belgelerinin kaybolduğunu raporladığını duyurdu. Ancak daha fazla ayrıntı verilmedi.

BULAN KİŞİ BBC'YE HABER VERDİ

50 sayfadan oluşan, PowerPoint sunumları ve bazı e-postaları içeren belgelerin, salı sabahı Kent'teki otobüs durağında bir vatandaş tarafından bulunduğu açıklandı. İsmi açıklanmayan bu kişinin, belgelerin hassas içeriğini fark edince BBC ile temas kurduğu belirtiliyor. BBC, belgelerin çıkış noktasının, İngiliz Savunma Bakanlığı'nın üst düzey bir yetkilisinin ofisi olduğuna inandıklarını da yazdı.

'BAKANLIK İÇİN BÜYÜK BİR UTANÇ'

BBC, böylesine önemli konularda ilk kez bu kadar çok belgenin kaybolduğunu belirtirken, "belgelerin salı sabahının erken saatlerinde bir sokağın köşesinde yağmur altında dururken bulunması"nın Savunma Bakanlığı için büyük bir utanç olduğunu yazdı. (DIŞ HABERLER)