İngiltere: Ruanda'ya gönderilecek mülteciler gözaltına alınıyor

İngiltere hükümeti, gözaltına alınan mültecilerin 9 ila 11 hafta içinde Ruanda'ya gönderileceğini bildirdi. İçişleri Bakanlığı, gözaltına alınanların görüntülerini paylaştı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'ye 'yasa dışı' yollarla giren mültecileri Ruanda'ya göndermeyi öngören tasarının Avam Kamarası'nda onaylanmasının ardından, İngiltereli yetkililer, bazı mültecileri Ruanda'ya göndermek üzere gözaltına almaya başladı. Hükümet, bugün yaptığı açıklamada, bu kişilerin 9 ila 11 hafta içinde Ruanda'ya gönderileceğini belirtti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve İngiltere Yüksek Mahkemesi'nin durdurduğu Ruanda'ya ilk uçuşların temmuz ayında başlamasını istiyor.

BAKANLIK GÖZALTINA ALINANLARIN GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI

Resmi rakamlara göre, 2024 yılının ilk dört ayında 7 bin 500'ü aşkın mülteci küçük botlarla Fransa'dan İngiltere'ye geldi. İngiltere'deki Muhafazakar Parti hükümetine göre, söz konusu Ruanda planı ise insanları Manş Denizi'nde böyle 'tehlikeli bir yolculuk' yapmaktan caydırabilir. İnsan hakları örgütleri ise bu planı sert bir dille eleştiriyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından bugün paylaşılan görüntülerde, bir erkeğin göçmenlik muhafaza yetkilileri tarafından bir araca bindirildiği, gözaltına alınan bir diğerinin ise elleri kelepçeli bir şekilde evinden çıkarıldığı görüldü. İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverly de bugün yaptığı açıklamada, ekiplerin 'uçuşların yapılabilmesi için burada olmaya hakkı bulunmayanları hızla gözaltına almak için çalıştığını' söyledi.

Care4Calais mülteci hakları örgütü, gözaltı işlemlerinin bugün değil 29 Nisan Pazartesi günü başladığı bilgisini paylaştı. Care4Calais sözcüsü, bu üç günlük süreçte yardım hatlarına 'onlarca kişiden' telefon geldiğini ve kimlerin ilk uçuşla gönderileceği ya da ilk uçuşun ne zaman olacağı ile ilgili halen bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. 

RUANDA DOĞRULADI: İLK 'GÖNÜLLÜ' MÜLTECİ GELDİ

Öte yandan, İngiltere hükümetinin uyguladığı bir program kapsamında, sığınma başvurusu başarısız olan bir kişi 'gönüllü' olarak Ruanda'ya gönderildi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, geçen ay açıklanan program kapsamında, başvurusu reddedilen sığınmacılara Doğu Afrika ülkesine taşınmaları için 3 bin sterline kadar ödeme yapılıyor. Bu, hükümetin iki yıldır parlamentodan geçirmeye çalıştığı ve sığınmacıları zorunlu olarak Ruanda'ya göndermek istediği plandan ayrı bir uygulama.

Ruanda hükümeti de İngiltere'de sığınma başvurusu başarısız olan bir kişinin 30 Nisan Salı günü Londra'dan gelen bir uçakla ülkeye giriş yaptığını doğruladı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)