İngiltere: Putin, 30 Eylül'de referandum yapılan bölgelerin ilhakını duyuracak

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 Eylül'de Donbass, Herson ve Zaporijya'nın ilhakını açıklayacağını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'da Rusya'nın kontrolünde olan bölgelerde düzenlenen referanduma ilişkin açıklama yayınlayan İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 Eylül'de Federal Meclis'e hitaben yapacağı konuşmada söz konusu bölgelerin ilhakını duyuracağını ileri sürdü.

Açıklamada, önümüzdeki günlerde Putin'in Donbass, Herson ve Zaporijya'nın Rusya'ya bağlandığını ilan etmesinin 'muhtemel olduğu' belirtildi. Haftasonu başlayan referandumların, bugün sona ermesi bekleniyor. 

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz hafta, Moskova yönetiminin kontrolü altındaki bölgelerde Rusya’ya katılmak için referandum düzenleneceği açıklandı. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, bölgelerin Rusya'ya dahil olmasıyla, Moskova’nın 'meşru müdafaa' doktrini altında onları koruyabileceğini belirtti. Kiev yönetimi ve Batı, söz konusu referandumların 'meşru olmadığını' söyleyerek sonuçların tanınmayacağını kaydediyor.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, "Bu referandumlar, Putin'in bu savaşı bitirmeyeceğine yönelik tehlikeli bir mesajdır" açıklamasını yaptı. ABD Başkanı Joe Biden ise "ABD, Rusya'nın yapmacık referandumun sonucunu reddetmek konusunda dünyadaki tüm ortaklarıyla aynı noktadadır" ifadelerini kullandı.

Referandumların düzenlendiği bölgeler Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 15'ini temsil ediyor, bu da Portekiz büyüklüğünde bir alana denk geliyor. Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin yer aldığı Zaporijya bölgesinin başkenti, hala Ukrayna ordusunun kontrolünde. (DIŞ HABERLER)