İngiltere İşçi Partisi milletvekili yaşadığı ırkçı saldırıları gözyaşları ile anlattı

İngiltere Parlamentosu'nda konuşan İşçi Partili Zarah Sultana, yaşadığı ırkçı saldırıları anlatırken 'İslamofobiye karşı sessiz kalmayacağını' söyledi, konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de İşçi Parti Milletvekili Zarah Sultana, yaşadığı 'İslamofobik saldırıları' anlattı. Güney Coventry vekili, seçildiği iki yıl boyunca  'nefret barajına maruz kaldığını' söyledi. İngiltere Parlamentosu'nda yaptığı konuşmanın bir bölümünde gözyaşı dökmesi kameralara yansıdı. 

'AVRUPA SİZİ KUSACAK' MESAJI

BBC'de yer alan habere göre, Sultana yaptığı konuşmasında kendisine 'terörist sempatizanı' dendiğini ve kimilerinin kendisini 'doğduğu ülkenin düşmanı' olarak gördüğünü söyledi.

Aldığı bir mektupta kendisine 'dünyanın pisliği' dendiğini söyleyen Sultana, diğer ithamları şöyle aktardı: "Örneğin, bir kişi bana şöyle yazdı: 'Sultana, sen ve senin Müslüman güruhun insanlık için gerçek bir tehlikesiniz', bir diğeri gittiğim her yerde 'kanser olduğumu' yazdı ve yakın zamanda, 'Avrupa sizi kusacak.’ dedi. Üçüncüsü bana 'terör sempatizanı ve dünyanın pisliği' dedi ve bu onların parlamenter olmayan dillerinden arındırılmış olanlar."

Ardından gözyaşlarını tutamayan genç vekil, 'Müslüman bir kadın olmanın, açık sözlü olmanın, solcu olmanın, ırkçılık ve nefret barajına maruz kalmak olduğunu keşfettiğini' dile getirdi.

'İSLAMOFOBİYE SESSİZ KALAMAM'

27 yaşındaki vekil, seçilmeden önce Müslüman bir kadın olarak insanların gözü önünde olmanın gerginliğini yaşadığını söyledi, bunun kolay bir yol olmadığının bilincinde olduğunu belirtti. Konuşmasını Twitter hesabından paylaşan Sultana 'kendisi için yapması kolay bir konuşma olmadığını, ancak İslamofobi hakkında sessiz kalamayacağını' söyledi. İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de Sultana'nın tweet'ine destek içeren bir yanıt verdi, 'ırkçılığın tüm biçimlerine karşı mücadele etmek için güç verici bir mesaj verdiğini' söyledi, kendisini tebrik etti. 

'İSLAMOFOBİ EN TEPEDEN ÖĞRETİLİR'

'Şehirlerin Müslümanlarla dolduğunu' ve 'onların Pakistan'a gönderilmesi gerektiğini' söyleyen bir küfürlü mektup aldığını söyleyen Sultana, şöyle devam etti: "Bir diğeri, 'Taliban'ı desteklemem gerektiğini ya da Müslüman olduğum ve bitmeyen savaşa karşı olduğum' önerisinde bulundu. Sayın Başkan, bu İslamofobi bir boşluktan gelmiyor. Doğal veya yerleşik değildir. En tepeden öğretilir. Bu alevler, güçlü ve ayrıcalıklı konumlardaki insanlar tarafından körüklenir."

Aşırı sağcı bir sosyal medya kullanıcısının 'Müslümanların işgalci bir ordu olduğunu' öne sürerek, kendisini ırkçı tacizle hedef aldığında, Muhafazakar bir milletvekilinin ırkçılığı açıklamak yerine Sultana'ya hakaret ederek, yanıt verdiğini söyledi: "İngiltere futbol takımı yıldızları rezil ırkçılığa maruz kaldığında, parlamentoda Başbakan'ın (Boris Johnson) o alevleri körükleyerek, Müslümanlarla ve siyahilerle alay ettiğini vurguladım ve Avam Kamarası kürsüsünde, Bakan, bana 'ses tonuma' dikkat etmemi söyledi. Fakat Sayın Başkan, bunların hiçbiri hoş olmasa da İslamofobi ve ırkçılığın en kötü etkilerinin sadece küfürlü dilde, kendi politikalarında ve siyasi kararlarında olmadığını biliyorum."

Hükümet tarafından yapılan açıklamada 'İslamofobi'nin ayakları yere basan bir tanıma sahip olması gerektiği' vurgulanırken 'zamanı gelince bunu başarmak için adımların ortaya konulacağı' söylendi. (DIŞ HABERLER )