İngiltere İşçi Partisi, eski lideri Jeremy Corbyn'in üyeliğini askıya aldı

İngiltere'de insan hakları ihlallerini denetleyen Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu, İşçi Partisi'nin Yahudi düşmanlığı içerikli ırkçılığa karşı tavır almada "ciddi kusurları olduğu" sonucuna vardı. İlgili raporun ardından, partinin eski lideri Jeremy Corbyn'in üyeliği askıya alındı. Corbyn karara karşı çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi, eski lideri Jeremy Corbyn'in üyeliğini askıya aldı. Karar, parti içinde Yahudi düşmanlığı ile ilgili yürütülen bir soruşturmanın sonucunda, Corbyn'in döneminde partinin "hukuksuz ayrımcılık ve taciz olaylarından sorumlu tutulması" üzerine verildi.

İngiltere'deki insan hakları ihlallerini denetleyen Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu, Yahudi düşmanlığı içerikli ırkçılığa karşı tavır almada İşçi Partisi'nin "ciddi kusurları olduğu" sonucuna vardı. Komisyon ayrıca, Yahudi düşmanlığı ile ilgili gündeme getirilen şikayetlerin ele alınması sürecinde Corbyn'in ofisinin "siyasi müdahalede" bulunduğunu kaydetti.

'UTANÇ GÜNÜ'

İşçi Partisi'nden yapılan açıklamada Corbyn hakkında soruşturma açılacağı, soruşturma tamamlanana kadar eski liderin üyeliğinin ise askıya alınacağı belirtildi. Corbyn'in ardından Nisan ayında parti liderliğini devralan Keir Starmer, komisyonunun hazırladığı raporun yayımlanmasını parti için "utanç günü" olarak niteledi. Starmer, rapordaki tavsiyelerin "yeni yılda mümkün olduğunca kısa sürede" yerine getirileceği ve İşçi Partisi'ndeki kültürün değişeceğini söyledi.

CORBYN: SİYASİ MÜDAHALEYE İTİRAZ EDECEĞİM

Parti üyeliğinin askıya alınması kararının ardından Twitter'dan açıklama yapan Corbyn ise "Askıya alınmam konusundaki siyasi müdaheleye kuvvetle itiraz edeceğim… Her tür ırkçılığa karşı sıfır tolerans politikasını desteklemeye devam edeceğim" dedi.

Raporda, "partide yerleşik kültürün en iyi ifadeyle, Yahudi düşmanlığını önlemek için yeterli çaba gösterilmediği, en kötüsünün ise bunu kabul eder göründüğü" belirtiliyor. Rapora cevaben, "daima her tür ırkçılığı ortadan kaldırma kararlılığı gösterdiğini" belirten Corbyn, "bu değişimin gereğinden uzun sürmesinden pişmanlık duyduğunu" ifade etti.

Corbyn, ekibinin "süreci engellemek değil, hızlandırmak için çalıştığını" belirterek, partideki Yahudi düşmanlığı seviyesinin "siyasi nedenlerle ciddi biçimde abartıldığını" söyledi.
İşçi Partisi ise "Bugünkü ifadelerinden ve onları geri almamasından dolayı İşçi Partisi, soruşturma tamamlanıncaya kadar Jeremy Corbyn'in üyeliğini askıya aldı" açıklamasında bulundu. (BBC Türkçe)