İngiltere hükümetine Gazze'deki çocukları ailelerinden ayırma eleştirisi

Gazze'deki Aileleri Destekleme platformu, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Gazze'den tahliye edilecek vatandaşların yer aldığı listeleri hazırlarken çocukları ailelerinden ayırdığını ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' saldırısıyla başlayan çatışmalar İsrail'in abluka altındaki Gazze'deki hava ve kara operasyonlarıyla 31'inci gününde devam ediyor. Gazze'deki ağır yaralılar ve yabancı ülke pasaportu sahipleri Refah Sınır Kapısı üzerinden tahliye edilirken, İngiltere hükümetine bu süreçte Gazze'deki çocukları anne-babalarından ayırma suçlaması yöneltildi.

The Guardian'ın haberine göre, İngiltere vatandaşları, Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı ve Refah üzerinden geçecek vatandaşların isimlerinin yer aldığı listelerde İngiltere vatandaşlarının bakmakla yükümlü oldukları kişilerin yer almadığı şikayetinde bulundu. Pasaportu olmayanların 'güvenli geçiş listesi'nin dışında bırakıldığı haberlerinin ardından İngiltere hükümetine Gazze'deki çocukları annelerinden ayırma suçlaması yöneltildi.

'UKRAYNA'DAKİ KİŞİLERE KIYSALA ÇOK FARKLI MUAMELE GÖRÜYORLAR'

Gazze'deki Aileleri Destekleme platformundan Louise Harkin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Gazze'deki durumun, Rusya ile savaşın başlamasının ardından Ukrayna'dan yapılan tahliyelerdeki yaklaşımdan farklı olduğuna dikkat çekti. Harkin, "Farklı vize programlarıyla İngiltere'ye gelme hakkı olan kişileri desteklemek için çalışan örgüt ve avukatlarla temas halindeyiz. Britanyalı Filistinlilerin, Ukrayna çatışmasından kaçan kişilere kıyasla çok farklı bir muamele gördüğü konusunda çok netler" dedi.

Gazze'nin mevcut durumda dünyadaki en az güvenli yer olduğunun altını çizen Harkin, "Yaklaşık 10 bin kişinin öldüğü, bu kişilerin yaklaşık yarısının çocuk olduğu teyit edildi. Ancak, hükümet, şimdi İngiliz çocukları annelerinden ve ailelerinden ayırmak istiyor" diye konuştu. İngiltere hükümetine çağrıda bulunan Louise Harkin, İngiltere vatandaşlarının ailelerini beraberlerinde getirmelerine izin verilmesini talep etti. 

'İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİ YAPILIYOR'

Benzer bir durum yaşayan bir kişi, isminin açıklanmasını istemeyerek PA haber ajansına yaptığı açıklamada, "Benim ve ailemizin diğer üyelerinin listeye eklendiğini bildiren bir telefon aldığımızda babamın eşinin listede olmadığını gördük. Babam, küçük erkek kardeşlerimi güvenli bir yere götürebilmek için eşini ve diğer aile üyelerini bırakmak durumunda kaldı" dedi. Bu durumu yaşayan en az biri aile daha tanıdıklarını anlatan kişi, Filistinlilere 'ikinci sınıf vatandaş' gibi muamele edildiğini söyledi.

Hükümetin verdiği bilgiye göre, İngiltere'ye gelmek için vize alması gereken kişilerin, İngiltere vatandaşlarının eşleri, partnerleri ve 18 yaş altı çocukları da olmak üzere, İngiltere'ye gelmeden önce vize alması gerekiyor. (DIŞ HABERLER)