İnegazililer: Kalker ocağına karşı mücadele edeceğiz

Bursa Nilüfer'in İnegazi köyünde yapılmak istenen kalker ocağı tesisine köylüler ve doğa savunucuları karşı çıkıyor. Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan köylüler her gün yapılacak patlatmalarla oluşacak tozun geçim kaynaklarını etkileyeceğini düşünüyor. İnegazi Muhtarı Nurettin Aydın, köyde kimsenin şirkete arazisini satmayacağını belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - Nilüfer'in İnegazi köyünde İsmail Halezaroğlu tarafından S:86447 ve S:86448 ruhsat numaralı arazide kalker ocağı eleme-kırma, yıkama ve hazır beton tesisi yapılması planlanıyor. Projeye karşı çıkan İnegazililer, halkın katılım toplantısı öncesinde dün akşam saatlerinde köyde, çevre mahallelerden Atlas, Üçpınar, Yaylacık, Tahtalı ve Çalı muhtarlarının da katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi. Nilüfer Kent Konseyi'nin de katıldığı toplantıda, yöre sakinleri köylerinde kalker eleme ve kırma tesisi istemediklerini ifade ettiler.

PROJE KORUNAN SU ALANLARI İÇERİSİNDE

ÇED başvuru dosyasına göre şirketin proje alanı belirlenirken Yaylacık Barajı koruma alanlarının dikkate alındığı belirtiliyor. Koruma alanlarında kalan su kaynakları için, İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmeliği'nin dikkate alındığı, "orta mesafeli koruma alanları" çıkartıldığı belirtiliyor. Bu kapsamda proje alanının alternatifi bulunmadığından ÇED sürecinde kurumlardan gelen görüşler doğrultusunda 118,55 hektarlık alanın içerisinde değişiklikler olabileceği söyleniyor.

'ŞAHISLAR ARAZİLERİ SATMAZSA KAMULAŞTIRILACAK'

Ayrıca proje alanının bir kısmının köylülere tapulu olduğu, bir kısmının ise orman arazisi olduğu belirtilirken, İnegazi köyüne 630 metre mesafede olduğunu söyleniyor. Ancak Nilüfer Kent Konseyi'nden Emre Karagöz, köyün proje alanına 630 metre değil, 100 metre mesafede olduğunu belirtiyor. Şahıslara ait araziler için ise öncelikle anlaşma yoluna gidilerek kiralama/satın alma gerçekleştirileceği, aksi durumda da 6203 sayılı Kamulaştırma Kanunu’na göre kamulaştırma gerçekleştirileceği ifade ediliyor.

'ÇED OLUMLU KARARI VERİLİRSE HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ'

Bölgede iki yeni maden ocağı tesisinin açılmak istendiğini ve Nilüfer Kent Konseyi olarak yöre sakinleri ile ortak hareket ettiklerini söyleyen Karagöz, "Dün İnegazi'de bir toplantı yaptık. Kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 150 kişi katıldı. Komşu mahalle muhtarları da projenin karşısında olacaklarını dile getirdiler. 21 Ocak'ta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü halkın katılım toplantısı yapmayı planlıyor. Bizde buna karşı bir süreç örmeyi planlıyoruz. ÇED başvuru dosyasına 'ÇED Gerekli Değildir' ya da 'ÇED Olumlu' kararı verilirse buna karşı da hukuki yollara başvuracağız" dedi.

'PATLATMALAR HER GÜN 3,2 ŞİDDETİNDE DEPREM ETKİSİ YARATABİLİR'

"Proje alanı 118,55 hektar büyüklüğünde" diyen Karagöz, bölge insanının bir kısmının tarımla geçindiğini, çilek ve fasulye yetiştirdiğini belirtiyor. Söz konusu projenin ÇED başvuru dosyasında her gün gündüz saatlerinde patlatma yapılacağı söyleniyor. Ormanlık alan olan bölge, su kaynaklarının da güzergahında olması nedeniyle köy sakinleri yaşamın zorlaşacağını düşünüyor. Patlatmaların her gün 3,2 şiddetinde deprem etkisi yaratabileceğine değinen Emre Karagöz, "Suya böylesine ihtiyacımız olduğu, kuraklık yaşadığımız bugünlerde su kaynakları madencilik tehdidi altında" ifadelerini kullandı.

'BİZE BURADAN GİDİN DİYORLAR, ARAZİLERİMİZİ SATMAYACAĞIZ'

Nurettin Aydın

Konuyla ilgili görüştüğümüz İnegazi Muhtarı Nurettin Aydın, Nilüfer ilçesinin kırsal kesimlerinin ormanlık alan olduğuna vurgu yaparak tesisin Bursalıların hafta sonlarında piknik yapmaya geldiği alana yapılmak istendiğini söyledi. Kalker eleme-kırma tesisinin yalnızca İnegazi'nin sorunu olmadığına değinen Aydın, çevre köylerin de etkileneceğini söyleyerek kamuoyundan destek beklediklerini belirtti.

Köyün su kaynaklarının barajları beslediğine dikkat çeken Aydın, "Hazır beton için dışarıdan her gün tonlarca malzeme gelecek. Tarım ve hayvancılık bizim ana geçim kaynaklarımızdan biri, bize resmen buradan gidin diyorlar. Ben muhtar olarak bu tesise karşı sonuna kadar mücadele edeceğim. 21 Ocak'ta halkın katılım toplantısında tavrımızı yineleyeceğiz" dedi. Şirketin proje dosyasında arazi satın almaya ilişkin ifadelerine cevap veren Aydın, İnegazi'de kimsenin arazi satmayacağını dile getirdi.