İmamoğlu kararına Batı'dan tepkiler: Erdoğan'ın yenilgiden korktuğunu gösteriyor

AP'nin Türkiye Raportörü Sanchez Amor, "Türkiye'de adalet vahim durumda" dedi. Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Lucks ise, Erdoğan'ın 'yenilgiden korktuğunu' savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 2 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılması ve siyasi yasak getirilmesi kararı, Batılı hükümetlerden tepkileri beraberinde getirdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kararı 'demokrasi için ağır bir gerileme' olarak değerlendirdi. Demokrasinin tartışmalarla yaşadığını belirten Dışişleri Bakanlığı, "Özellikle seçim kampanyalarında, ifade özgürlüğü adil bir rekabet için en önemli esastır" ifadelerini kullandı.

'YARGININ SİYASALLAŞMASI KÖTÜ BİR İŞARET'

SPD Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid, İmamoğlu'nun hapis cezasına çarptırılmasını ve siyaset yasağı getirilmesini 'skandal' olarak nitelendirdi. Schmid, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'de gelecek yıl yapılacak seçimler bakımından yargının sürekli siyasallaşması kötü bir işaret" dedi. 

'ERDOĞAN'IN YENİLGİDEN KORKTUĞUNU GÖSTERİYOR'

Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Max Lucks da 'iyi bir arkadaşım' dediği İmamoğlu hakkındaki kararı 'siyasi' olarak nitelendirdi. Yeşiller partili politikacı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Erdoğan'ın gelecek yıl seçim yenilgisinden korktuğunu gösteren siyasi saikler içeren bir karar' değerlendirmesinde bulundu. İmamoğlu'na yönelik davanın en baştan itibaren 'siyasi saikler' içerdiğini ifade eden Lucks, bunun 'hukukun üstünlüğü kriterlerine yönelik bir saldırı' olduğunu kaydetti. Lucks, "Erdoğan, Türk toplumunun demokrasi ve Avrupa arzusunu engelleyemeyecek. Gücü çöküyor" ifadelerini kullandı.

ABD DIŞİŞLERİ: HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE AYKIRI

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Vedant Patel tarafından yapılan açıklamada ise, İmamoğlu'na verilen cezanın ABD'de 'derinden rahatsızlık ve hayal kırıklığı yarattığı' belirtildi. "Bu haksız ceza insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne aykırıdır" diyen Patel, "Türkiye'deki sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyası liderlerine yönelik devam eden suçlamalar ve uzun süreli tutukluluk hallerinden ciddi endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'DE ADALET VAHİM BİR DURUMDA'

Avrupa Birliği’nin (AB) yasama organı Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Twitter'dan İmamoğlu’yla bir fotoğrafını paylaşarak şunları yazdı: "Olanaksız görünüyordu ama oldu. İmamoğlu, 'bir kamu yetkilisine hakaret ettiği' iddiasıyla iki yıl yedi ay hapis cezasına çarptırıldı ve siyasi yasak aldı. Türkiye'de adalet vahim durumda, ağır bir şekilde siyasi amaçlar için kullanılıyor. Çok üzücü bir gün."

'KARAR, YALNIZCA ÜZÜNTÜ VE ÖFKE UYANDIRIR'

Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis de İmamoğlu ile bir fotoğrafını paylaşarak, "Türkiye'de demokrasi için gerçekten kara bir gün. Barışın, adaletin ve evrenselciliğin yanında olan bir siyasetçinin özgürlük ve siyasi haklarından yoksun bırakılması kararı yalnızca üzüntü ve öfke uyandırır" diye yazdı. (DW Türkçe)

Etiketler İmamoğlu Almanya YSK