İmamoğlu: Grup toplantısı beklentimizi karşılamadı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'İstanbul’a Hizmette 4 Yıl Sunumu' programında, kentte yapılanları aktardı. Partideki değişim açıklamaları sorulan İmamoğlu, kendisine bir makam biçmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 4 yıllık görev süresi boyunca yaptıklarını, Haliç Kongre Merkezi Galata Salonu'nda düzenlenen 'İstanbul’a Hizmette 4 Yıl Sunumu' programında anlattı. İmamoğlu’nun başkanlığı döneminde İstanbul’da yapılan hizmetlerin yazıldığı 425 sayfalık kitap gazetecilere dağıtıldı.

Programa çok sayıda belediye başkanı ve milletvekili katıldı. İmamoğlu, programı her yıl düzenlemesinin nedenini, “İnsanlara olan biteni anlatmak, bir yılın hesabını vermektir” diye açıkladı.

 “Tarihinde ilk kez İstanbul kendi ürettikleri, yaptıklarıyla ve kurumlarıyla iç içe oldu” diyen İmamoğlu, işe alımlara ve İBB’de görevlendirmelere ilişkin “Partizanlığı kapıdan içeri sokmadık” dedi.

'ÇARESİZLİĞİ VE ÜMİTSİZLİĞİ GÖRMEK ZORUNDAYIZ'

Muhalefetin değişim talebine cevap veremediğini söyleyen İmamoğlu, "Toplumsal kesimler arasında kutuplaşma ne yazık ki olabildiğince derinleşmiş, adalete güven tükenmiş halde. Bu haliyle ülkemiz demokratik dünyadan ne yazık ki çokça uzaklaşmış durumunda. Muhalefet bileşenleri olarak 21 yıllık iktidarın en zayıf olduğu bir dönemde hem Meclis hem de Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ne yazık ki kaybettik. Vatandaşın değişim talebine cevap veremedik. İktidarı değiştirecek bir güven ve umut ortamını ne yazık ki oluşturamadık" diye konuştu.

"Bugün içinde olduğumuz tablo sadece bir seçim yenilgisi tablosu değildir" diyen İmamoğlu, "Çaresizlik ve ümitsizlik Türkiye’yi giderek muhalefetsiz bir otoriterliğe doğru sürüklediğini hep birlikte görmek zorundayız" ifadelerini kullandı. 

İmamoğlu sözlerine değişim çağrısıyla tamamladı: “Toplum bizden çok güçlü ve esaslı bir değişim bekliyor. Bu değişimi gerçekleştiremezsek ne vatandaşlarım beklentilerin karşılayabilir ne de bunu sağlayabilir. Değişmeyen bir muhalefet iktidarı da değiştirmekte güçlük çeker ve milletimize ciddi anlamda zarar verir. Bu görevden asla kaçmayacağız.”

'KİŞİSEL BİR MAKAM TARİFİ DEĞİL'

Açıklamalarından sonra gazeteci İsmail Saymaz'ın "CHP kurultayında aday olacak mısınız?" sorusunu yanıtlayan İmamoğlu, “Sayın Genel Başkanımızla ilgili hani ‘Çekil’ vesaire gibi tarifler elbette ki benim adıma kullanılamaz, benim adıma mümkün değil. Her şeyden önce hadsizlik olur. Bizim değişime dair elbette tariflerimiz olmuştur. İkincisi hani bir süre vermek gibi bir şey zaten mümkün değil. Bu da saygısızlık olur ama elbette ki bu haftayı önemsediğimi kendileri biliyor. Yani salı grup toplantısıyla birlikte bir sürece dair bir tarif ya da değişimle ilgili konuştuğumuz kavramlara dair bir gelişme beklendiği doğrudur. Bu ama şahsi bir mesele de değildir. Bir beklentidir, toplumsal bir beklentidir. O bakımdan hani beklentileri karşılayan bir grup toplantısı mı olmuştur ya da olmamıştır; o tabii halkın ya da CHP'lilerin takdiri ama benim beklentilerimi karşılamamıştır. Çok net ancak dediğim gibi öyle bir süre vermek ya da ‘Çekil’ vesaire demek gibi bir kavram mümkün değil. Bu büyük bir saygısızlık olur. Hayatımda böyle bir şey yapmadım, yapmam. Bir başka husus, CHP Genel Başkanlığı’na aday olmak gibi bir kavram da asla konuşulmadı, geçmedi. Ben hiçbir zaman kendime, bu sürece dair yaptığım sohbetlerde bir makam biçmedim. Hatta onu ‘kendime bir ceket ya da bir elbise biçmedim’ tarifiyle de izah etmişimdir. Hem kamuoyuna açık konuşmalarımda hem de kendilerine. Ben tamamen bir değişim sürecine talip olduğumu ve buna liderlik etmeye hazır olduğumu ifade ettiğim doğrudur ama bir süreç tarifidir. Kişisel bir makam tarifi değildir. Ben İstanbul Belediye Başkanıyım. Makamla ilgili bir tarif yapacak kişi asla olmam, olmadım. Bu bağlamda bir tarif söz konusu bile değildir. Kendilerinin ifadesi vardır seçim sonrasına dönük. Ben böylesi bir sürecin de ifade edilmesini doğru bulmadığımı kendilerine ifade ettim, çünkü dediğim gibi bir makam meselesi değil bu. Elbette ki bir değişim talebimiz var. Elbette bu, kişilerin de değişim anlamına gelebilir. Gelecektir de zaman içerisinde ama mevzunun, Ekrem İmamoğlu sanki kendisine bir makam talep ediyor şeklinde yorumlanmasına ya da bu şekilde bir zemine oturtulmasına dönük çabaları da açıkçası kınıyorum. Çünkü ben öyle bir kişi asla değilim ve olmadım. Benim şu anda sunduğum yöntemin içerisinde bir adaylık ilanı yok. Bir değişim talebi var ve bir sürecin tariflenmesi talebi var. Bu doğrultuda dediğim gibi ben tatmin olduğum henüz bir zaman dilimi yaşamadım" dedi.

'4 İL BAŞKANININ HAZIRLADIĞI KONUSUNDA BİR BİLGİYE SAHİBİM'

81 il başkanının ortak yaptığı açıklamaya ilişkin soruya İmamoğlu, şöyle yanıt verdi: “81 il başkanı mı, bilmiyorum. Neticede bir metin hazırlanmış galiba. Yöntemi hakkında bilgim yok ama. 4 il başkanının hazırladığı konusunda bir bilgiye sahibim. Ben il başkanlarını dinliyorum. Beni arayıp fikrimi sormak için beni ziyaret eden il başkanları oldu. Telefonla konuşanlar oldu. Dinliyorum. Ne düşündüklerini biliyorum. Bu bağlamda parti içi bir meselenin daha derinlemesine, bu şekilde izah edilmesini gerekli de bulmuyorum. Bunun tartışılması gerektiğini savunuyorum. Böyle bir açıklamanın yerine, 81 il başkanının adına açıklama yapan kişilerin değişim sürecine dönük -asla kişiler mevzubahis değil zaten- nasıl bir yol haritası ortaya koyacaklarını açıkladıkları bir metin olabilseydi. Yani öyle bir önümüze ışık tutabilselerdi. Ben bu metnin 81 başkanının bile büyük oranda kabul edebileceği bir metin ya da fayda sağlayıcı bir içerik olduğunu düşünmüyorum.”

'HİÇBİR MAKAMA ‘TAHT’ DİYE BAKMAYIZ'

İmamoğlu, “Bir siyasi partinin genel başkanı olsanız kaç genel seçim kaybettiğinizde bırakırsınız?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Önce şunu söylemek isterim. Tabii değişimle ilgili fikrim farklı. Yani değişimin makul bir biçimde kavgasız, gürültüsüz, sancısız olabileceğine dair bir inancım var. Belki bu benim aile kültürümden geliyor. Elbette ki kaç seçim kazanma, kaybetme tarafı biraz iğneli bir soru olsa da açıkçası kişisel seçimlerim itibarıyla kaybetme deneyimim olmadığı için sorunuza cevap veremeyeceğim."

Ekrem İmamoğlu, CHP’de “taht kavgası” şeklinde gelen bir soruya, “Bir kere ‘taht kavgası’ tarifi tam da Cumhurbaşkanı’na göre. Yani bizim böyle bir kavgamız olamaz çünkü Türkiye’de ne CHP makamına ne İstanbul Büyükşehir Belediyesi makamına ya da hiçbir makama ‘taht’ diye bakmayız biz. O devri kapatalı 100 yılı aşkın süre oldu” karşılığını verdi.

'PARTİYİ TERK ETMEK GİBİ BİR DURUMUM SÖZ KONUSU DEĞİL'

Değişim konusunda anlaşamam durumunda yol haritası sorulan İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Ben seçim kaybetmedim. Partimin bana verdiği görevi kötü yapmadım, hatta Genel Başkan'a olan sorumluluklarım konusunda kötü bir görev yapma deneyimi yaşatmadım. Aynı şekilde İBB bünyesinde kamu malına zarar vermedim. Bu kadar büyük bir mekanizmayı yönetirken elbet hatalarımız olabilir ama hiçbir zaman yüz kızartıcı bir sürecin içinde olmadım. Dolayısıyla bunları yapmayan bir kişi olarak benim partiyi terk etmek gibi bir durumum söz konusu değil. Hani bunu yapanlar varsa onlar düşünsün. Benim öyle bir derdim yok.”

Yaklaşan yerel seçimlerde Kılıçdaroğlu’nun kendisini yeniden İBB adaylığı için düşündüğü iddiasına ilişkin de konuşan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Kesinlikle bu şekildeki tarifi doğrudur. ‘Önce İstanbul meselesini halledelim ve ondan sonra bu değişimi yapalım’ tarifi ki az önce de söyledim, Basına da yansıdı aslında, nasıl yansıdıysa yansıdığı şekli doğrudur. Kendileri 'Önce İstanbul meselesini halledelim, daha sonra genel başkanlık meselesi doğrultusunda bir süreç de tarifleyerek' izahı olmuştur. Ben de meselenin tam da İstanbul meselesi olduğunu, İstanbul’u kazanma meselesi olduğunu, az önce İstanbul sunumunda da yaptığım tarifle beraber bunu tamamlamak isterim. Bizim ortaya koyacağımız CHP'deki kapsayıcı değişim ve işleyiş değişimi sadece bir vitrin ve ardından paldır küldür bir seçim takvimi açıklamak değil, bu süreci bütün partinin dinamik unsurlarıyla, içinde yöneticileri var, il başkanları var, milletvekilleri var ve hatta halkın, CHP'ye oy verenlerin talepleri var. Muhalif düşünceye sahip olan grupların da talepleri ve düşünceleri var. Tüm bunların kapsayıcı bir biçimde değişim sürecini inşa eden, muhalefeti inşa eden bir CHP konumuna oturmadığı takdirde önümüzdeki yerel seçimlerin de ne yazık ki bir sorun olduğunu, bu konuda iktidarla vereceğimiz bu mücadelenin yine bir, iki parti mücadelesi değil, ittifaklar mücadelesi olduğunu, bu konuda da alınması gereken tedbirler olduğunu ifade ettim. Tam da bu yolculuğu tariflediğimi ve bir makam tariflemediğimi, kurultayda ne olacağını tariflemediğimi, bu değişim içerisinde bunların bir detay kaldığını kendisine ifade etmiştim. Şu anda hâlâ aynı fikirdeyim.”

Ne olmuştu?

Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde İBB Başkanlığı'nı kazanmasına rağmen seçim iptal edilmişti. Ancak 23 Haziran 2019'da tekrarlanan seçimde İmamoğlu bu kez 800 binden fazla oy farkıyla ikinci kez kazanmıştı. Bu nedenle bu tarihlerde ‘Demokrasi Şenliği’ sloganıyla etkinlikler düzenleniyor. (HABER MERKEZİ)