İmamoğlu: Gençlerimiz bilsinler ki yalnız değiller

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, kentin sorunlarının çözümü için hayata geçirmek istedikleri projelerin sürekli hükümet eliyle engellenmeye çalışıldığını söyledi. Taksi, HIZRAY ve metrobüs araçlarının yenilenmesinin engellenmesi örneklerini veren İmamoğlu "Bazı yatırımlar için ağustostan beri cevap bekliyoruz" dedi. Diyanet'in, Boğaziçi protestolarıyla ilgili olarak gençlere yönelik mesajını da eleştiren İmamoğlu "Gençlerin yanındayız, kesinlikle yalnız hissetmesinler" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi dün 'Raylı Sistemlerde Büyük Hamle' toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bu yıl içinde projelendirecekleri Beylikdüzü-Esenyurt-Sefaköy-İncirli Metro Hattı ile 17 ilçeden geçecek HIZRAY için ihaleye çıkacaklarını duyurdu. İmamoğlu, 2021 yılı sonunda proje çalışması bitecek HIZRAY ile Beylikdüzü-Sabiha Gökçen arasındaki sürenin 1 saate düşeceğini söyledi.

Konuşmasında kendilerinden önceki dönemde yapılan ihalelerin usulsüz ve finansmansız bir şekilde hayata geçirilmeye çalışıldığını da anlatan İmamüğlu, "Bu kenti yıllarca yönetenler, şehrin bu en büyük ve en hayati sorununu çözmek yerine tam bir israf düzeni kurmuşlardı" dedi.

ENGELLENEN PROJELER

İmamoğlu, toplantının ardından gazetecilerle yaptığı sohbette, iktidarın İBB yönetimine çıkardığı engelleri de anlattı. CHP eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş'ın aktardığına göre UKOME'de sandalye sayısı artırılarak, yeni taksi sistemine geçişin engellendiğini söyleyen İmamoğlu "Taksi meselesi büyük bir meseledir. Ancak bu sorunu çözmede kararlıyız" dedi. Bazı yatırımlar için gereken bono tahvili işleminin 1 yıl sürdüğünü de vurgulayarak, normalde 3 aylık bir süreçte yapılabilecek bir işlem olduğuna dikkat çekti.

'300 METROBÜS ARACININ YENİLENMESİ GECİKTİRİLİYOR'

300 milyon euroluk yeni borçlanma talepleri olduğunu da ifade eden İmamoğlu "Bunun için de tam 9 aydır bekliyoruz. Metrobüs araçlarımız eski. 300 aracı yenilemek için meclisten yetki aldık. Yurt dışı borçlanması için yetki istedik. Ancak ne yazık ki; 2021 Yatırım Planı'na alınmadı isteğimiz. İşlemler bugün başlasa, otobüsün İstanbul'a gelmesi 1 yıl sürer... Bazı yatırımlar için ağustostan beri cevap bekliyoruz" diye konuştu.

'NASILSA 2023'TE CUMHURBAŞKANI DEĞİŞECEK'

İmamoğlu ayrıca HIZRAY'ı da hayata geçirmek istediklerini, İstanbul'a nefes aldıracak bir proje olduğunu anlattı. Şimdiden projeye talip olanlar olduğunu ancak hayata geçmesi için Kamu Yatırım Programı'na alınması ve Cumhurbaşkanı onayı gerektiğini hatırlattı. Gazeteci Mehmet Tezkan "Bu proje gerçekleşmez. Cumhurbaşkanı onaylamaz" deyince de İmamoğlu "Onaylaması için girişimde bulunuruz. Nasıl olsa 2023'teki seçimde Cumhurbaşkanı değişecek. Proje o zaman hayata geçer" yanıtını verdi. 

'GENÇLERİMİZE EDİLMEDİK HAKARET KALMADI'

Barış Yarkadaş'ın"Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile görüştünüz. Şu an sekiz öğrenci de tutuklu. Gelişmeleri nasıl yorumluyorsunuz, öğrencilere ve hükümete mesajınız var mı?" sorusuna ise İmamoğlu şu yanıtı verdi:

"Üniversitedeki protestoların ardından yaşanan gözaltılar sonrası, kamu yöneticileriyle bazı görüşmeler yaptım. Bunların sayısı 6-7'dir. Ancak bunları kamuoyu ile paylaşmayı doğru bulmuyorum. Boğaziçili gençlerimizle de internet üzerinden uzun bir görüşme gerçekleştirdik. Ne yazık ki; hoş olmayan bir süreç yaşanıyor. Gençlerimize söylenmedik söz, edilmedik hakaret kalmadı. Ben gençlerimizin devlete küfretmediğini biliyorum. Akademik bir talebi dile getiriyorlar. Bu taleplere kulak verilmiyor. Aksine, gençlere ahlak ve edep dersi veren hutbe var. 

DİYANET SÜREKLİ SİYASETİN İÇİNDE

Ben o hutbeyi doğru bulmadım. Diyanet, sürekli siyasetin içinde. Diyanet madem bu konuları ele alıyor, o halde 3 gençten ikisinin işsiz olduğunu da devleti yönetenlere hatırlatsın ve işsizliği çözmeleri için çağrı yapsın. Diyanet, 'Gençleri ayırmayan devlet yöneticileri olsun' diye de dua etsin.

TOPLUMUN BÜYÜK KESİMİ GENÇLERİN ARKASINDA

Gençlerimiz özgün protestolarını yapsınlar, onların yanındayız. Ancak bunu kampüsün içinde gerçekleştirsinler. Özgürlük ve demokrasi mücadelesi kampüsün içinde gerçekleşmeli, orada devam etmeli. Protestoya katılan gençlerimiz, tüm gençlerimiz gibi zeki ve birikimli... Toplumun çok büyük bir kesimi de arkalarında... Ancak ne yazık ki; gözaltına alınıyor, tutuklanıyorlar. Milletvekillerimiz onları karakolda da adliyede de yalnız bırakmıyor. Biz de yanlarındayız. Kendilerini kesinlikle yalnız hissetmesinler." (HABER MERKEZ)