İmamoğlu davasının eski hakimi Zengin'in Erdoğan'la fotoğrafı gündem oldu

Ekrem İmamoğlu'na yargılandığı davada hapis cezası vermediği için davadan alındığı iddia edilen hakim Hüseyin Zengin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çekilen fotoğrafları ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kamu görevlisine zincirleme hakaret suçundan yargılandığı davada İmamoğlu'na hapis cezası vermeyi kabul etmediği için davadan alındığı iddia edilen ve ardından Sabah gazetesinde hakkında "FETÖ iltisaklı" olduğu yönünde haberler yapılan hakim Hüseyin Zengin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2014 yılında çekilen fotoğrafları gündem oldu.

Cumhuriyet'ten Barış Terkoğlu'nun haberine göre 11 Nisan 2014’te başbakan olarak görev yapan Erdoğan, Avukatlar Haftası kapsamında Hukukçular Derneği'nin düzenlediği Hukuk Okulu 2. Sertifika Töreni’ne katıldı. Sertifika töreninde Erdoğan, o dönem avukat olan İmamoğlu davası hâkimi Hüseyin Zengin'e de sertifika vermişti. Törende, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da hazır bulunmuştu.  

Ne olmuştu?

İBB Başkanı İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Fransa’nın Strasburg kentinde düzenlenen kongrede 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesine değinerek siyasi eleştirilerde bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde bir açıklama yaparak “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek” ifadelerini kullandı. İmamoğlu da bunun üzerine “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” yanıtı verdi. Ardından YSK suç duyurusunda bulundu, Soylu müdahil oldu ve İmamoğlu'na dava açıldı. 

Gazeteci Barış Terkoğlu, Pazartesi günü yazdığı yazıda davanın eski hakimi Hüseyin Zengin'le ilgili şunları yazmıştı: 

"Ben de hükümete destek veriyorum. Hatta eşim, hükümetin desteklediği 2 No’lu Baro’da çalışıyor. Ancak ben hâkimim. Tarafsızlığımı korumak zorundayım. Buna rağmen bazı savcılar aracılığıyla, İmamoğlu’na iki yıldan fazla ceza vererek, onu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi. Bu suçlara ilişkin daha önce verilmiş kararları inceledim. Vicdani olarak, böyle bir cezanın adaletsiz olacağını gördüm. İmamoğlu hakkında, asgari sınırdan ceza verip, hükmün açıklamasını ertelemenin en doğrusu olacağına karar verdim. Bunu birkaç kişiye de söyledim. Durumdan haberdar olan ve adliyeyi yöneten bir isim, hükümetle görüşerek atamamı yaptırdı."

Terkoğlu'nun yazısının ardından Sabah gazetesinde çıkan haberde, "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün avukat yapılanması ve hâkimlik sınavı çalışma evleri ile ilgili Edirne Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmalar kapsamında örgüt içinde görev alan isimlerin ifadelerinde Hüseyin Zengin’in FETÖ evinde kaldığı, 17-25 Aralık sonrası ise ayrıldığı yer aldığı" ileri sürülmüştü. (HABER MERKEZİ)