İmam ile cami derneği başkanı usulsüzlükten mahkemelik oldu

Bursa'da imam Latif D. Şirinevler Cami Derneği Başkanı Tuncay Y.'yi usulsüzlük yapmakla suçlayınca 5 kez soruşturma geçirih üç gez görev yeri değişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki Şirinevler Camii'ne mayıs ayında imam Latif D. atandı. Latif D., iddiaya göre, zamanla Şirinevler Cami Derneği Başkanı Tuncay Y.'nin bağış adı altında toplandığı paraları İl Müftülüğü hesabına eksik yatırdığını gördü. Bir süre sonra Tuncay Y. cemaate kötü davrandığı iddiasıyla Latif D.'yi; Latif D. de usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle Tuncay Y.'yi Yıldırım İlçe Müftülüğü'ne şikayet etti. 5 kere soruşturma geçiren Latif D.'ye kınama ve kıdem durdurma cezası verildi ayrıca 3 kez görev yeri değiştirildi. Daha sonra Latif D. savcılığa giderek Tuncay Y. hakkında suç duyurusunda bulundu.

Muş'tan 7 ay önce Bursa'ya atandığını söyleyen Latif D. şunları anlattı: "Gelir gelmez dernek başkanı ve yönetiminin cami cemaatine ve imama karşı yasal olmayan davranışlarıyla karşılaştım, uyardım. Buranın Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı bir cami olduğunu, anayasal bir kurum olduğunu, kural dışı hareketlerin sonucunda cezai müeyyide ile karşılaşılacağını söyledim. Buna rağmen dernek yönetimi, yasal olmayan tavırlarını sürdürdü. Beni 2’si sözlü, 2’si yazılı olmak üzere 4 defa Yıldırım İlçe Müftülüğü'ne şikayet ettiler. Şikayetler sonucunda İlçe Müftüsü benden şahit ve savunma istedi. Şahit ile bilgi ve belge göstermeme rağmen dernek başkanının ifadesi baz alınarak, hem müftülük hem de dernek tarafından kıskaca alındım. Bana karşı tuzak ve kumpas kuruldu. Hakkıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nı temsil ettiğim için başıma bunlar geldi. İdari ceza ile cezalandırıldım. 3 ay içerisinde 5 soruşturma geçirdim, 3 yer değişikliği yapıldı. Bugün itibarıyla İl Müftülüğü tarafından Gemlik ilçesindeki Gazipaşa Camisi'ne naklen atanmış bulunmaktayım."

25 maddede yasa ve tüzüğün çiğnendiğini aktaran Latif D., şunları söyledi:

"Ben bir imamım, din görevlisiyim, din adamıyım. Cemaatin karşısında onurumu koruyamazsam, cemaatimi koruyamazsam nasıl din adamlığı yaparım? Bu camide tespit ettiğim kadarıyla 25 maddede yasa ve tüzük çiğnenmiştir. Paradan kameraya kadar. İtiraz etmeme rağmen 'sen kimsin, Diyanet kim' dediler. Burada Diyanet İşleri Başkanlığı'nı, dolayısıyla da devleti temsil ediyorum. Devlet memuruyum. Yarın müfettiş gelse, bu caminin halini benden soracak. Bir dernek yöneticisi 'bu camiyi Diyanet mi yaptı da soralım' diyor. Bütün bunları rapor halinde İlçe Müftülüğü’ne bildirmeme rağmen, bunların takibi yapılmadı ve cezalandırıldım."

Bursa İl Müftüsü İzani Turan ise iddialara şöyle yanıt verdi: "Konu, Yıldırım İlçe Müftülüğümüzce takip edildi. İmam Latif D. hakkında cemaate hakaret ve disiplinsiz davranılması gibi iddialar vardı. Bu kapsamda imam arkadaşın görev yeri değiştirildi. Yasal hakkını kullanabilir. Mahkemenin vereceği karara saygı duyarız. Gereğini yaparız. Görev yeri, keyfi bir uygulama ile değiştirilmedi." (DHA)