İlk yarı bitiyor, yabancılar artıyor

Türkiye’deki futbola bazen akıl sır erdirmek zor. Geçen yıl federasyon yabancı sayısını kademeli olarak düşüreceğini açıkladığında tüm kulüp başkanları destek vermişti ama ne olduysa bu sezon, hem de devre arasında Kulüpler Birliği, Süper Lig’deki takımların yabancı futbolcu sayısının 16’ya çıkarılmasını istedi; federasyon jet hızıyla kabul etti. Kulislerde bu kararın en çok Beşiktaş’a yaradığı konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2020-2021 sezonu Süper Lig’inin ilk yarısı bu hafta oynanan maçlarla sona eriyor. Korona virüsü salgını nedeniyle önceki sezonlara göre daha sıkıştırılmış bir takvime sahip olan süper ligde, alışkın olduğumuzun aksine devre arası kampları olmayacak ve ikinci yarı maçları haftaya başlayacak. Ancak ilk yarıya göre bir fark var. Geçtiğimiz sezon kademeli olarak düşürüleceği duyurulan yabancı futbolcu sayısı, 16’ya çıkartılarak…

İLK SINIRLAMA 50 YIL ÖNCE

Dilerseniz önce geçmişe ufak bir yolculuk yapalım, sonrasında bu sezon neler yaşandığına bakalım. Öncelikle şunu belirtelim, Türkiye’nin ilk profesyonel yabancı futbolcusu Oscar Garo oldu. Arjantinli futbolcunun ardından başka isimler de onu izledi. O yıllarda herhangi bir kural vs. olmazken Türkiye futbol tarihinde yabancı oyunculara dair ilk sınırlama 1971-72 sezonu öncesinde getirildi. Bir yabancı futbolcu, Türkiye’de oynayacaksa 25 yaşını geçmemiş olmalıydı ama son yılda milli takım formasını giymişse bu kural dikkate alınmayacaktı.

.

SAYILAR SÜREKLİ ARTTI

1977-78 sezonunda ise kadroda bulunacak yabancı futbolcu sayısı iki olarak belirlendi. O günden bu yana ise rakam sürekli değişti. Önce düzenli bir artış yaşandı. Kısa bir sürede rakama +1, +2 gibi eklemeler geldi, gitti. Bu, sahada ve kadroda bulunacak yabancı sayısını belirtiyordu. Düzenli olarak artan rakam 2013-14 sezonunda 6+0+4 gibi değişik bir sisteme gelirken, 2014-15 sezonunda ilk defa düştü, 5+3 oldu. 2015-16 sezonunda ise kulüplerin belirleyeceği 28 kişilik kadrosunda yabancı futbolcu sayısı 14 ile sınırlandırıldı. Arada yine tartışmalar alevlense de bugüne kadar böyle devam etti.

SÖZDE DÜŞÜRÜLECEKTİ

Bu sezondan itibaren yabancı futbolcu sayısını kademeli olarak düşürmeyi düşünen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), bu projenin bir yıl ertelendiğini duyurdu. Buna göre Süper Lig kulüpleri 2020-2021 sezonunda en fazla 14 yabancı uyruklu futbolcu ile sözleşme imzalayabilecek, kadroda bulunan 14 yabancı futbolcudan sadece 8'i müsabakaya devam eden kadroda aynı anda sahada yer alabilecekti. 2021-2022 sezonunda bu rakam 12’ye, 2022-2023 sezonunda 10’a düşürülecekti. Futbolcuların doğum tarihleriyle ilgili de belli kurallar açıklanmıştı.

İKİNCİ DEVREDE 16 YABANCI

Daha önce yabancı futbolcu sayısının azaltılmasını Galatasaray haricinde tüm Süper Lig kulüplerinin sevinçle karşıladığı haberleri yapılmasına karşın ligler başlayınca işler biraz terse döndü. Bu kez kulüpler, federasyondan sezonun ikinci yarısı için yabancı oyuncu sayısının 14’ten 16’ya çıkarılmasını talep etti. Federasyon da bu isteği olumlu karşıladı. TFF Başkanı Nihat Özdemir kararlarını şöyle gerekçelendirdi: “Kulüpler Birliği Vakfı’nın bizden çok istediği konuların başında, kulüplerimizin elinde bulunan, 14 yabancının üstündeki yabancıları satamadıkları, önemli para ödemelerinden dolayı ettikleri zararları anlattılar. Bu oyuncuların FIFA’ya gitmesi durumunda kulüplerimizin önemli derecede tazminat ödeyeceklerini ifade ettiler. Yaptığımız görüşmeler neticesinde, 2. yarıda uygulanmak üzere, 14 yabancı sayısını 16’ya çıkarma kararı aldık.”

KARAR BEŞİKTAŞ’A YARADI

Önümüzdeki haftadan itibaren kulüpler 16 yabancı futbolcuyu kadrosunda bulundurabilecek. Kulislerde bu kararın en çok Beşiktaş’a yaradığı konuşuluyor. Zira yabancı kuralına takılarak lisansı askıya alınan Tyler Boyd ve kiralık olarak gönderilmesi konuşulan Ajdin Hasic, ligin ikinci yarısında Beşiktaş formasını giyebilecek. Zaten Beşiktaş İletişim ve Medyadan Sorumlu Başkan Danışmanı Erol Kaynar, alınan karar sonrasında sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu: “Başkanımız Ahmet Nur Çebi'nin ilk olarak dile getirdiği ve yoğun çaba gösterdiği bu kuralı destekliyor, Türk futbolu adına hayırlı olmasını diliyoruz.”