İlk mitingi olaylı geçen faşist Fransız siyasetçi Zemmour, partisine Müslüman karşıtı isim koydu: 'Yeniden Fetih'

Fransa'da önümüzdeki yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan faşist siyasetçi Eric Zemmour, ilk mitinginde protestolarla karşılaştı. Zemmour, partisine 'Yeniden Fetih' adını koydu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 2022 seçimleri için cumhurbaşkanlığı adaylığını ilan eden faşist siyasetçi Eric Zemmour'un ilk mitingi olaylı geçti. Miting öncesi protestocuların saldırısına uğrayan Zemmour'un, partisine Müslüman karşıtı bir atıfla 'Reconquest' adını vermesi de tepki çekti.

Zemmour, Paris yakınındaki Villepinte kasabasında düzenlenen miting öncesinde faşizm karşıtlarının protestolarıyla karşılaştı. Miting alanının dışında da salonun içerisinde de eylemler vardı. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gittiği sırada da, bir kişi ırkçı lideri boynundan tutarak çekti. Eylemciler polis tarafından yaka paça dışarı çıkarılırken, beş kişinin yaralandığı açıklandı. Çok sayıda göstericinin de gözaltına alındığı belirtildi. Eş zamanlı olarak, faşizm karşıtları başkent Paris'te Zemmour'un adaylığına karşı bir yürüyüş düzenledi.

KONUŞMASINI YAPTI AMA DOKUZ GÜNLÜK RAPOR ALDI

Zemmour bu olayın konuşmasını yapsa da, Le Monde gazetesi faşist lidere dokuz günlük rapor verildiğini yazdı. Irkçı liderin olay sırasında bileğinin incindiği belirtildi.

PARTİSİNİN ADI 'YENİDEN FETİH'

İslam ve göçmen karşıtı açıklamalarıyla tanınan Zemmour'un, partisine de Müslüman karşıtlığı içeren bir isim vermesi dikkat çekti. Irkçı liderin partisinin ismi, Endülüs döneminde Hristiyanların İber Yarımadası'ndaki Müslüman varlığını ortadan kaldırma çabaları için kullanılan ve İspanyolcada 'yeniden fetih' anlamına gelen 'Reconquista' sözcüğünün Fransızcası, yani 'Reconquest' olacak.

'İKTİDAR DEĞİŞİMİ DEĞİL, YENİDEN FETİH YAŞANACAK'

Zemmour bir buçuk saatlik konuşmasında, "Eğer ben bu seçimi kazanırsam yeni bir iktidar değişimi değil, dünyadaki en yüce ülkenin yeniden fethi yaşanacak" dedi. Irkçı lider, ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın ilk seçim kampanyasına benzetilen konuşmasında Fransa'ya göçü sıfırlama, şirketlerin ve işçi sınıfının ödediği vergileri azaltma, aile şirketlerinin ödediği miras vergisini kaldırma ve NATO komutasından çıkma gibi vaatlerde bulundu.   

BASIN MENSUPLARINI YUHALATTI

Zemmour'un konuşması sırasında bazı destekçileri ırkçılık karşıtı tişörtler giyen protestoculara sandalye fırlatırken, ırkçı lider 'siyasi elitleri' ve medyayı eleştirince salondaki basın mensupları da yuhalandı. Zemmour, ülkede düşünce ve ifade özgürlüğünü savunan tek siyasetçinin kendisi olduğunu öne sürdü; faşizm, ırkçılık ve kadın düşmanlığı suçlamalarını reddetti. 

LE PEN'İ GEÇİP MACRON'A İKİNCİ TURDA RAKİP ÇIKABİLİR

Eski bir gazeteci ve televizyon yorumcusu olan 63 yaşındaki Zemmour, Cezayir göçmeni Yahudi bir ailenin çocuğu olmakla beraber ırkçı yorumları nedeniyle hüküm giymiş bir isim. Aşırı sağın yükselişte olduğu Fransa'da, Zemmour'un gelecek nisanda düzenlenecek seçimlerde aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen'den daha çok oy alarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a karşı ikinci turda rakip çıkabileceği belirtiliyor.

İslam ve göç karşıtı açıklamalarda bulunan Zemmour'un hem Le Pen'in kemik kitlesinden hem de ana akım muhafazakâr sağ seçmenden oy alma potansiyeli olduğu yorumu yapılıyor. Anketlere göre Macron şu an önde görünse de, seçim sonucunun belirsiz olduğu vurgulanıyor. (DIŞ HABERLER)