İliç'teki altın madeni hakkında suç duyurusu: 'Siyanürün içerisinde çalıştırıyorlar'

Siyanür sızıntısına ilişkin suç duyurusunda bulunan Cezayirlioğlu'nun paylaştığı görüntülerde, bir işçinin "İznimizi, rızamızı sormadan siyanürün içerisinde çalıştırıyorlar" dediği kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Erzincan’ın İliç ilçesinde, Anagold Madencilik şirketine ait maden sahasında çekilen siyanür sızıntısının yaşandığına dair görüntülerle ilgili yeni bir gelişme ortaya çıktı. Erzincanlı Sedat Cezayirlioğlu, Erzincan Cumhuriyet Savcılığı’na; şirket ve şirket yetkilileri hakkında, “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, çevrenin kasten kirletilmesi” iddialarıyla suç duyurusunda bulundu. Cezayiroğlu, savcılığa maden sahasında 26 Haziran 2022 tarihinde çekildiğini belirttiği görüntüleri de sundu. Cezayiroğlu’nun suç duyurusuna eklediği görüntülerde, bir iş makinası operatörünün; “İznimizi, rızamızı sormadan siyanürün içerisinde çalıştırıyorlar bizi. Şu anda baş ağrısından kafamızı kaldıramıyoruz” dediği görüldü.

ANKA'nın aktardığına göre, bir iş makinası operatörünün şu sözleri görüntülere yansıdı:

“Erzincan İliç Anagold Maden’de patlayan siyanürü şu anda bize temizletiyorlar. Şu birikintiler komple siyanür. Köpüklerden de anlaşılıyor zaten su yüzeyindeki. Şu anda görevli arkadaş geldi, bize işleri yaptıran. Bu gördüğünüz alan komple siyanür. Açık alana dağılan, patlayan siyanür. Şu anda yola serilen, doğaya serilen siyanürler toplanıyor greyderler yardımı ile. Bize de yüklememiz için görev verecekler. Şu anda önümdeki toplanmış malzeme siyanür. Siyanür karışımı toprak. Şu anda toplanmış, siyanürlü toprağı yükleyeceğim ve arkadaşlara öncülük yapacağım. Götürecekler. Ne yazık ki, maalesef siyanür topraklarımızda. Bu da bir diğer görevli araç. Tarih 25 Haziran 2022 Cumartesi günü saat 11.39. Arkadaşlar yere dökülen, patlayan siyanürü toplattırdılar greyderlerle bu alanda. Daha sonrasında toprakla karıştırıp, yoğunlaştırdılar.

'AÇIKLAMA YAPMIYORLAR, TEHLİKELİ ALANDA ÇALIŞTIĞIMIZI DA SÖYLEMİYORLAR'

Hiçbir açıklama yapmıyorlar. Hangi alanda çalıştığımız, tehlikeli alanda çalıştığımızı da söylemiyorlar. Şu anda şu gösterdiğim alandaki köpüklü alan menfezin içerisi, siyanür. Kimse açıklama yapmıyor. Türkiye topraklarında yasak olan bir kimyasal topraklara veriliyor ve önlem alınmıyor. Biz çalışanları da iznimizi, rızamızı sormadan siyanürün içerisinde çalıştırıyorlar bizi. Şu anda baş ağrısından kafamızı kaldıramıyoruz.”

Cezayirlioğlu’nun suç duyurusunda, işçilerin işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan çalıştırıldığı kaydedilerek, şunlar belirtildi:

“Menfezlerin siyanürle dolduğu-taştığı görülmektedir. Görüntülerdeki menfezler siyanür taşımak veya muhafaza etmek için yapılmamıştır. Aksine yapılış amacı yağmur suyunun maden sahasında bir taşkına yol açmaması ve siyanürlü alanlara yağmur suyunun karışmaması için yağmur suyunun toplanarak Fırat Nehri’nin Karasu koluna ve Karasu Barajı’na akıtmaktır. Ancak kamera kaydında açıkça görüldüğü üzere yağmur suyunu Fırat’a taşımak için yapılmış menfez siyanür taşkınıyla dolmuştur. Bu durumda menfezleri dolduracak kadar fazla akmış olan siyanürün bu menfezler vasıtasıyla olay yerinden 200 metre uzaktaki Fırat Nehir ve barajına karıştığı aşikardır.

'SİYANÜRLÜ ATIK TOPRAĞIN NEREDE OLDUĞU BELLİ DEĞİLDİR'

Şüpheli şirket görüntülerde aktarıldığı üzere 25 Haziran 2022 Cumartesi saat 23.40’ta  menfezlerde biriken siyanürü toprakla karıştırıp yoğunlaştırmış , siyanürü mevzuata aykırı şekilde  greyderlerle  toplatmış, İş Kanunu’na ve sosyal güvenlik mevzuatına aykırı fiillere işçileri zorlayarak zorla çalıştırmış, işçileri iş güvenliğine aykırı bir şekilde gerekli koruyucu ekipman olmaksızın çalıştırarak can güvenliklerini tehlikeye sokmuş ve siyanürlü toprağı nerede olduğu bilinmeyecek şekilde toplayarak ortadan kaybetmiştir. Nitekim görüntüdeki işçi camı bile açamadığını, baş ağrısından yıkılmak üzere olduğunu ifade etmektedir. Bu siyanürlü atık toprağın nerede olduğu belli değildir.” (HABER MERKEZİ)