İliç'te siyanür sızdıran madeni işleten şirketten açıklama: 'Çevre mühendisi olmadan keşif' iddiası doğru değil

Erzincan İliç’teki altın madenini işleten Anagold Madencilik, çevre mühendisi olmayan bilirkişi heyetinin bölgede keşif yaptığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin işlettiği altın madeninde siyanür sızıntısı yaşanmış ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından madene 16,4 milyon lira para cezası kesilmişti.

Faaliyeti durdurulan altın madeninde, davacı Sedat Cezayirlioğlu’nun erteleme talebine rağmen keşif yapıldığı iddia edilmişti.

Cezayirlioğlu, bilirkişi heyetinin içinde çevre mühendisi olmadığını ve kendisinin de keşfe gitmediğini söylemişti.

Kısa Dalga'da yer alan habere göre, Anagold Madencilik olaya ilişkin yaptığı açıklamada, Cezayiroğlu'nun söylediklerinin asılsız olduğunu, keşif yerine alınmadığının gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Anagold Madencilik'ten yapılan açıklama şöyle:

"İliç Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 06.07.2022 tarihinde Anagold Madencilik Çöpler Madeni’nde gerçekleştirilen yerinde keşife yönelik, Sedat Cezayirlioğlu ve Avukatı İsmail Hakkı Atal’ın asılsız iddialarına karşı kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. Cezayirlioğlu ve avukatı Atal’ın keşif yerine alınmadığı iddiası gerçekle bağdaşmayan, tamamen asılsızdır.

Sedat Cezayirlioğlu’nun başvurusu ile şirketimiz hakkında İliç Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yürütülen hukuki süreçte, maden faaliyetlerimizin doğaya zarar verip vermediği, sahamızın deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklı olup olmadığı vb. konularda bilirkişinin 'delil tespiti’ talep edilmiştir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında acele işlerden sayılan tespit davalarında 'Bilirkişi isimlerinin' taraflara önceden bildirilmesi şartı aranmamaktadır. Şirketimize de dava dilekçesi haricinde keşif öncesinde herhangi bir bildirim yapılmamıştır.

Keşif yapılmasına dair verilen İliç Asliye Hukuk Mahkemesi kararında bilirkişi heyetinde yer alacak kişilerin uzmanlıkları Davacı'ya keşiften çok önce bildirilmiş olduğu ve Davacı Sedat Cezayirlioğlu veya vekili tarafından herhangi bir itirazda bulunulmadığı açıkça tespit edilmiş ve tutanak altına alınmıştır.

Ayrıca sosyal medya mecralarında keşiften önceki süreçte Davacı Sedat Cezayirlioğlu defalarca söz konusu keşiften bahsetmiş ve katılacağını dile getirmiştir. Yine mahkeme tutanağında da Davacının iddialarını karşılayacak bilirkişilerin seçilmiş olduğu açıkça belirtilmiştir. Bilirkişi heyetinin uzmanlık alanlarıyla ilgili iddialar asılsızdır. Heyette yer alan mühendisler Erzurum Bölge Bilirkişilik Kurulu’nda kayıtlı yeminli bilirkişilerdir.

Davacı ve avukatı, bilirkişi heyetinin uzmanlık alanlarına itirazını ise keşiften sadece 10 dakika önce yapmıştır. Davacı ve avukatının keşif yerine alınmamaları söz konusu değildir. Kendileri keşfe katılmayı reddetmiştir. Bu husus da mahkeme tarafından tutanak altına alınmıştır.

Davacının ve vekilinin kendi yönlendirdikleri davanın keşfine katılmayı reddetmeleri üzerine keşif mahkeme heyetinin nezaretinde maden alanı içinde yapılmıştır.

Keşfin kanunda yazılı usule uygun olarak tamamlandığını kamuoyunun bilgisine sunarız." (HABER MERKEZİ)