İlham Aliyev: Biz müzakerelere bağlıyız

Ermenistan'la yaşanan çatışmalar hakkında açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Müzakerelere bağlıyız, ancak Ermeni tarafında tamamen zıt eylemler görüyoruz. Ermenistan Başbakanı, Karabağ'ın Ermenistan olduğunu söylüyor. Minsk Grubu'nun geliştirdiği ilkelerin özü, toprakların Azerbaycan'a devredilmesi üzerine kurulu” diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye’nin Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda yer aldığı ve Suriye'den getirilen militanların çatışmalara katıldığı iddialarının doğru olmadığını söyledi.

Sputnik'in haberine göre, Rusya devlet televizyonu Rossiya 1’e konuşan İlham Aliyev, Türkiye'nin Azerbaycan'a sadece manevi destek verdiğini belirtti.

Aliyev, “Türkiye bizim kardeş ülkemiz, müttefikimiz. “Dayanışma ve destekleri için Türk devletine ve halkına minnettarız. Türkiye bu çatışmaya başka herhangi bir sıfatla katılmıyor. Ve Ermeni tarafının Türkiye'nin çatışmaya taraf olarak katıldığına dair yaydığı tüm söylentiler kışkırtıcı nitelik taşıyor, yani şu anda kabul edilen şekliyle yalan haber” dedi.

'DÜŞÜRÜLEN UÇAKLA İLGİLİ BİLGİMİZ YOK'

İddialarla ilgili kanıt olmadığını ifade eden Aliyev, “Türkiye'nin çatışmaya dahil olduğuna dair hiçbir kanıt yok. Ve böyle bir ihtiyaç da yok” diye konuştu.

Ermenistan’a ait olup düşürülen uçak hakkında bilgi sahibi olmadığını söyleyen Aliyev, “Kısa bir süre önce medyada böyle bir haberin olduğu rapor edildi. Onu doğrulayan herhangi bir şey yok. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 uçakları çatışmalarda kesinlikle yer almıyor” ifadelerini kullandı.

'İNSAN KAYNAĞINA İHTİYACIMIZ YOK'

Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda Suriyeli militanların olduğu iddiasına da değinen Aliyev, şöyle devam etti:

“Hayır, bu da sıradaki yalan haber. Orada Suriyeli militan yok, bunun herhangi bir belgesi, herhangi bir kanıtı yok. Buna herhangi bir gereklilik de yok, Azerbaycan’ın iyi hazırlanmış bir ordusu ve çok büyük bir seferberlik rezervi bulunuyor. Daha dün kısmi seferberlik ilan ettim, on binlerce yedek askeri silah altına alıyoruz ve Ermenistan’ın 2 milyonluk nüfusuna karşı 10 milyonluk nüfusumuz ile insan kaynağına ihtiyacımız yok.”

'ERMENİSTAN BAŞBAKANI MÜZAKERE FORMATINI KIRMAYA ÇALIŞIYOR'

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ'la ilgili müzakere sürecine bağlı olduğunu vurgulayan Aliyev, “Biz müzakerelere bağlıyız, ancak Ermeni tarafında tamamen zıt eylemler görüyoruz” dedi.

“Ermenistan Başbakanı, Karabağ'ın Ermenistan olduğunu alenen ifade ediyor. Bu durumda nasıl bir müzakere sürecinden bahsedebiliriz” diyen Aliyev, şunları söyledi:

“AGİT Minsk Grubu'nun geliştirdiği ilkelerin özü, eski Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi etrafındaki toprakların Azerbaycan'a devredilmesi üzerine kurulu, oysa kendisi Karabağ'ın Ermenistan olduğunu ve Dağlık Karabağ'ın sözüm ona kukla rejimi ile müzakere etmemiz gerektiğini söylüyorsa, 20 yıldır var olan müzakerelerin formatını kırmaya çalışıyor.”