İlçelerde 'lahmacun' farkı: 15 lira olmasının imkanı yok
Lahmacunun ilçelerdeki fiyat farkı gündem oldu. Ucuz satan işletmeler kendilerinden verdiklerini söylerken yüksek fiyata satan işletmeler ucuz lahmacunlara hile katıldığını iddia etti.
DUVAR - Türkiye mutfağının sevilen lezzetleri arasında yer alan lahmacun fiyatı İstanbul'da farklılık gösteriyor. Lahmacun Bağcılar'da 15, Sultanahmet'te 40 liraya satılıyor. Fiyatlardaki değişimi ucuz satan esnaf 'kira ve eleman gideri' olarak yorumlarken, pahalıya satanlar da ucuz lahmacunda tavuk etine renklendirme yapıldığını iddia ediyor.
Avcılar'da 25 yıllık esnaf olan Emir Koca ucuz lahmacunlara hile karıştırdıklarını söyleyerek, "Lahmacunun bugünkü fiyatı 25 lira oldu 10-15 liraya lahmacunun olmasının imkanı yok. Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler. Soya kullanabilirler" dedi.
Sultanahmet'te 30 yıldır esnaflık yapan Reşat Çelik ise iyi bir lahmacun fiyatının ortalama 40 lira ve üzeri olduğunu ucuza satanların ise merdiven altı et kullandıklarını söyledi.
Çelik şöyle konuştu:
"Ortalama iyi bir lahmacun 40 lira ve üzeri olabiliyor. Merdiven altı dediğimiz kısımlarda et yerine başka şeyler kullanılarak daha ucuza mal edip, öyle satıyorlar. Normal ortalama bir lahmacun 30-40 lira arasında olması lazım. Et yerine tavuk taşlığı dediğimiz kısmı kullanıyorlar. Böbrek yağı dediğimiz yağlardan kullanıyorlar. İyi bir lahmacunu fiyatı belirliyor. Yerine göre fiyatlar yükseliyor. Sultanahmet gibi bir yerde kiralar çok yüksek. Fiyatlar da bu orantıda olması lazım."