İlaçlarda fiyat yazmamasının gerekçesine iki yıl sonra gelen yanıt: Zorunlu değil

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eczanede satılan ilaçların üzerlerinde fiyat yazmasının zorunlu olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Döviz kurunda yaşanan yükselişle birlikte ilaçların fiyatları da arttı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, eczanede satılan ilaçların üzerlerinde fiyatlarının yazmamasının gerekçesini Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaçların fiyatlandırılmasının hangi usul ve esasa göre yapıldığını yazılı soru önergesiyle soran Tanrıkulu’na yaklaşık iki yıl sonra yanıt verdi.

‘İLAÇLARDA FİYAT ZORUNLU BİLGİLER ARASINDA DEĞİL’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 21 ay sonra verdiği yanıta göre ilaç ambalajları üzerinde yer alması gereken bilgiler 2017’de yürürlüğe giren ‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Ambalaj Bilgileri, Kullanma Talimatı ve Takibi Yönetmeliği’ ve ilgili kılavuzlar gereğince düzenleniyor. Fiyat bilgisinin gözle görünür şekilde ilaç ambalajları üzerinde bulunmasının “zorunlu bilgiler” arasında olmadığını belirten Bakan Koca, yönetmelikte "Fiyat bilgisi bulunabilir" şeklinde düzenleme olduğunu söyledi. Bakan Koca, ilaçların fiyat bilgisine, ilaç kutularındaki karekod ve barkod bilgileri üzerinden ulaşılabildiğini söyledi

‘İLAÇ FİYATLANDIRMASINDA PAYDAŞLARIN GÖRÜŞLERİ DİKKATE ALINIYOR’

CHP’li Tanrıkulu Bakan Koca’ya ilaç fiyatlandırmalarının hangi usul ve esaslara göre yapıldığını da sordu. Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasının, 2017’de yürürlüğe giren “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar” ile bu kararın uygulama esaslarını belirten “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ” hükümleri doğrultusunda yapıldığını belirten Bakan Koca, “Cumhurbaşkanı Kararı ile imzalanan mezkûr mevzuatların oluşturulma süreçlerinde veya revizyon süreçlerinde ilgili paydaşların görüşleri dikkate alınmaktadır” dedi.

İLAÇTA FİYATLANDIRMA BEŞ ÜLKEYE BAKILARAK YAPILIYOR

CHP’li Tanrıkulu, herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan kişilere ilaçların yüksek fiyattan satılmasının önüne geçilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan bir işlemin olup olmadığını da sordu. İlaçların fiyatlandırılmasına ilişkin aynı kararları hatırlatan Bakan Koca, ilaçların referans fiyat sistemi kullanılarak fiyatlandırıldığını belirtti. Bakan Koca, ilgili fiyatlandırma sisteminde 5 kaynak ülkede fiyat araştırması yapıldığını, en düşük fabrika çıkış fiyatı baz alınarak fiyatlandırma işleminin gerçekleştirildiğini söyledi. Fiyatlandırmanın kıyaslandığı bu beş kaynak ülke Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya ve Yunanistan.

Etiketler ilaç eczane fiyat