'İktidarı halkın iradesine saygı göstermeye çağırıyoruz'

Ekoloji Birliği, Van'da Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının alınmasına tepki göstererek, "İktidarı, yargı organlarını ve seçim kurullarını halkın iradesine saygı göstermeye çağırıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekoloji Birliği, Van'da seçimi kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının (seçilme hakkı) alınmasını ve mazbatanın seçimi ikinci sırada bitiren AK Parti’nin adayı Abdulahat Arvas'a verilmesine tepki gösterdi. 

Ekoloji Birliği'nin 'Kayyım Politikalarına Hayır' başlığıyla yaptığı açıklama şöyle:

"Van İl Seçim Kurulu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde oyların büyük çoğunluğunu alan, Van halkının özgür iradesiyle seçilen Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın belediye başkanlığını hukuksuz bir şekilde gasp etmiş olup, mazbatanın seçimlerde ikinci olan ve temsiliyet yetkisini kazanmamış AKP adayına verilmesine  karar vermiştir. Halkın iradesine darbe yapılmıştır. Bu durum kabul edilemez.

Gereksiz ve baskıcı denetimlerle, müfettişlerle başlayan ve olağan üstü hal valilikleri ile devam eden bu gaspçı politikalar günümüzde kayyım politikaları olarak devam etmektedir. Bu yanlış politikalardan acilen vazgeçilmeli ve yapılan yanlıştan dönülmelidir.

Ulus devlet, tekçi, gaspçı asimilasyoncu kayyım yöntemi Kürt halkına karşı kullanmaya devam etmektedir. Tek adam yönetimi faşizmin yol haritasına uygun politikaları ile kurduğu kumpasları seçim kurulları aracılığıyla hayata geçirmektedir. Bu politikalar, daha önce iki dönemde de uygulanmış ve toplumda kabul görmemiş, hatta yerel halktan tepki almıştır. Halk, bu politikalara, 31 Mart yerel seçimlerinde gereken tepkiyi göstererek çoğu yerde ezici çoğunlukla kendi istedikleri yerel yöneticilerini seçmiştir.

Yapılanlar hukuka aykırıdır. Halkın irade gaspından bir an önce vazgeçilmeli  ve Van halkının iradesi olan ezici bir oyla seçilmiş Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın  mazbatası verilerek derhal göreve başlatılmalıdır.

Siyasal iktidarı, yargı organlarını ve seçim kurullarını halkın iradesine saygı göstermeye çağırıyoruz.

Tüm muhalefet partilerini, demokratik kitle örgütlerini ve kamuoyunu kayyım politikalarına karşı çıkmaya ve demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyoruz."