İktidardan 6’lı fotoğraf yorumu: Güç değil zayıflık göstergesi

İktidar kulislerinde 6 muhalif liderin birlikte fotoğraf vermesine ilişkin olarak "Bu fotoğraf aslında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor" değerlendirmesi yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla bir araya gelen 6 muhalefet liderini gerçekleştirdiği 5.5 saatlik toplantının yankıları sürüyor. Parlamenter sistem çalışmasında vardıkları uzlaşmayı kamuoyuna açıklama takvimi için buluşan liderler ayrıca geçiş sürecinin yol haritası ve seçim sonrası politikalar konusunda ortak çalışma kararı aldı. Önümüzdeki süreçte de zaman zaman bir araya gelecek liderler başlatılacak çalışmaların sonunda uzlaşabilirlerse ittifakı da ortak cumhurbaşkanı adayını da konuşacak. Liderlerin birlikte yol yürüme hedefi doğrultusunda şimdilik “niyet beyanı” olarak gerçekleşen buluşma iktidarın da yakın takibinde.

'GÜÇ DEĞİL ZAYIFLIK GÖSTERGESİ'

Muhalefette 6 siyasi parti genel başkanının bir araya gelmesi “birlik, güç” yorumlarına neden olsa da iktidar cephesinde 6 liderin fotoğrafı “zayıflık” olarak yorumlanıyor. İktidar kulislerinde, “Her biri tek başına Türkiye’yi yönetmeye aday olması gereken 6 genel başkan bir araya gelip fotoğraf vermesi güç değil, zayıflık göstergesidir. Bu fotoğraf aslında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor” değerlendirmesi dikkat çekiyor.

'6’SI DEĞİL 23’Ü GELSİN'

Yüksek Seçim Kurulu yeni yılın başında seçime girme yeterliliği olan partileri açıkladı. Kamuoyuna duyurulan listede 24 siyasi parti yer aldı. Memleket Partisi ve Türkiye Değişim Partisi de önümüzdeki aylarda örgütlenme şartını tamamlayarak bu listeye eklendiğinde seçime girecek parti sayısı 26’ya çıkacak. AK Parti, MHP ve BBP’den oluşan Cumhur İttifakı’na katılan parti sayısının bu tabloda çok değişmesi beklenmiyor. İktidar cephesinde “özgüven” ifadesi olarak “6’sı değil 23’ü gelsin” değerlendirmesi yapılıyor.

'EKONOMİ DÜZELİRSE KARARSIZ SEÇMEN GERİ DÖNECEK'

Ekonomik sıkıntıları gördüklerini ifade eden Cumhur İttifakı bileşenlerinde genel görüş bu sorunlar aşıldığında “kararsızlarda bekleyen seçmen” desteğinin geri döneceği yönünde. Uluslararası ilişkilerde normalleşme süreci kapsamında yapılan temasların olumlu sonuç getireceği düşünülüyor. Ayrıca toplumun özellikle dezavantajlı kesimlerine yapılacak destekle hükümete güvenin yeniden tesis edilebileceği görüşü hakim.

'SİSTEMDE 3 REVİZYON ÖNERİSİ'

İktidar partilerine göre Cumhurbaşkanlığı Sistemine yönelik sorunları da bazı revizyon adımlarıyla gidermek mümkün. Bu noktada 3 öneri dikkat çekiyor. Bunlar Cumhurbaşkanı Yardımcısının seçimle gelmesi, Bakanların Meclis’ten seçilip Kabine’ye hukuki statü sağlanması ve Hükümet Programının Meclis’e getirilmesi olarak sıralanıyor. Bu konularda adım atılırsa yürütme Meclis dengesine dair eleştirilerin giderileceği görüşü dikkat çekiyor.

MUHALEFETİN CUMHURBAŞKANI İÇİN 3.5 MİLYON DAHA OYA İHTİYACI VAR

AK Parti kulislerinde seçime dair teknik hesaplar yapan siyasetçiler de var. Cumhurbaşkanı adayının 2023 seçimlerinde oy kullanacak yaklaşık 54 milyon seçmenin yarısının oyunu alması gerektiğine dikkat çekiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2018 seçimlerinde 26 milyon 325 bin oy aldı. Seçmen artışı ve geçerli oylar dikkate alındığında Erdoğan’ın seçilmek için 2018 seçimlerindeki mevcut oy oranını koruyup üzerine yaklaşık 250 bin oy eklemesi yeterli görüşü var. Muhalefet cephesinde ise 2018 seçimlerinde her parti kendi adayını gösterdi. Erdoğan dışındaki 5 adayın toplam aldığı oy 23 milyon 736 bin. Bu durumda muhalefet cephesinin ayrı ayrı ya da ortak adayla çıksa da 2023 seçimlerinde yaklaşık 3.5 milyon seçmene daha ihtiyaç duyacağı hesabı yapılıyor. Bu hesap iktidar cephesinde yapılacak seçimde “başarıya en yakın biziz” şeklinde yorumlanıyor.

MUHALEFETİN SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ YAPMASI İÇİN EN AZ 10 MİLYON SEÇMENİ DAHA İKNA ETMESİ GEREKİYOR

Bir başka hesap da Meclis seçimleri için yapılıyor. Meclis seçimi özellikle muhalefetin sistem değişikliği vaadi açısından çok önemli. İktidarın Meclis seçimlerine dair hesabına göre Meclis’te anayasa değişikliğini en azından referanduma sunmak için gerekli 360 milletvekilini çıkarmak için gerekli oy yaklaşık 33 milyon. 400 milletvekili çıkarmak içinse yaklaşık 37 milyon oy almak gerekiyor. 2018 seçimleri üzerinden bir değerlendirme yapıldığında anayasa değişikliğini için gerekli 400 milletvekilini çıkarmak için tüm muhalefet partilerinin toplamda alması gereken en az 10 milyon daha oy var. (2018 seçimlerinde Cumhur İttifakı dışında tüm muhalefet partilerinin aldığı toplam oy 28.7 milyon) Bu hesabı yapan iktidar mensupları sistem değişikliği vaadiyle yol yürüyen muhalefetin bunu başarma olasılığını çok düşük görüyor.

'MİLLETVEKİLİ LİSTESİNDE KRİZ YAŞANIR' İDDİASI

İktidar cephesinde değerlendirilen bir başka konu da muhalefetin kurmaya çalıştığı ittifakın milletvekili seçimleri için liste hazırlanırken yaşayacağı sıkıntı. İttifak kurulsa dahi 6 partinin milletvekili listesi hazırlanırken ciddi krizler yaşayabileceği, bunun partilerin içinde ayrışmalara yol açıp birlikteliği zedeleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Hatta bu konuda yaşanan büyük tartışmaların AK Parti’ye ilgiyi daha da arttırabileceği savunuluyor.