İktidar yasaklıyor, muhalefet dayanışma göstermiyor: 'Bize her dönem ambargo var'

MHP'li Belediye Başkanı'nın Kadırga Yayla Şenliği'nden çıkardığı Apolas Lermi, ambargonun en büyük sebebinin 'Karadeniz Rumcası müzik yapmak' olduğunu ve muhalefetin dayanışma göstermediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Karadeniz müziğinin sevilen isimlerinden Apolas Lermi'nin cuma günü Kadırga Yayla Şenlikleri'nde vereceği konseri MHP'li Özkürtün Belediyesi tarafından iptal edildi.

Geçtiğimiz yıl, Trabzonspor'un şampiyonluk kutlamalarında sahne almasına kısa süre kala Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın hedef göstermesi sonrası konseri iptal edilen Trabzon kökenli Yunan sanatçı Matthaios Tsahouridis'e destek olarak kendisi de sahneye çıkmayı reddeden Lermi'nin sık sık konserleri iptal ediliyor.

MİLLİYETÇİ ODAKLAR HEDEF GÖSTERDİ

Trabzon ve Gümüşhane sınırında yer alan Kadırga Yaylası'nda 6 asırdır geleneksel olarak düzenlenen Kadırga Otçu Şenlikleri'ni bu yıl MHP'li Özkürtün belediyesi düzenledi. Festivalde yer alacak sanatçılar arasında yer alan Apolas Lermi, milliyetçi odaklar tarafından sosyal medyada hedef gösterildi ve ardından Özkürtün Belde Belediyesi Apolas Lermi'yi şenlik programından çıkarttı. Şenliklerde yer alacak isimlerden Emirhan Usta da Lermi'ye destek olmak için sahnesini iptal etti.

'KADIRGA'YA SİYASETİN GÖLGESİ DÜŞTÜ'

Apolas Lermi, Kadırga Festivali için Özkürtün Belediye Başkanı Yakup Turgut tarafından arandığını ve tüm taleplerini sözleşmesiz koşulsuz kabul ettiğini belirterek sonrasında kendisine 'milliyetçi, Türkçü' gibi isimler veren sosyal medya hesabından konserin iptali için baskı oluşturulduğunu dile getirdi. Karar sonrası Başkan Turgut ve yöre derneklerini aslı olmayan iddiaların etkisinde kalmamaya ve anlayışlı olmaya davet eden Lermi, kararın değişmemesi üzerine "Belediye Başkanı Yakup Turgut kendisiyle yaptığımız tüm görüşmelere rağmen konseri iptal etme kararı almıştır. Bu karar elbette Kadırga Şenliği'nin amacına aykırıdır. Bu karar ile Apolas Lermi ve ekibi yine mağdur edilmiştir. Maalesef Kadırga Şenliği'ne siyasetin gölgesi düşmüştür" açıklamasında bulundu.

'BAŞKAN, KOLTUK SEVDASI İÇİN İPTAL ETTİ'

İptal kararı sonrası sosyal medya hesabından bir açıklama videosu yayınlayan Lermi, Özkürtün Belediye Başkanı Yakup Turgut'a cevap verdi. Halkın talebi üzerine konserin iptal edildiği iddiasının gerçek dışı olduğunu dile getiren Lermi, "İptalin sebebi kendine milliyetçi diyen K.M isimli Rizeli bir askerin ve 3-5 sosyal medya hesabının hakkımızda paylaştığı yalanlar ile Kırşehirli MHP Genel Başkan Yardımcısı S.D.'nin Özkürtün Belediye Başkanı'na açtığı telefon. Biri asker, biri siyasetçi. Bunlar mı halk? Ayrıca başkan süreçle ilgili kendisini arayan dostlarına yaklaşan yerel seçimler öncesi aday gösterilmemekten korktuğu için bu kararı aldığını itiraf etti. Yani başkanın asıl derdi koltuk sevdasıdır. Kadırga ne Belediye Başkanının, ne MHP'nin ne de başka bir partinindir. Kadırga bu halkın köklü bir geleneğidir. Artık bu kültürü siyasi entrikalarınıza kurban etmekten vazgeçin" ifadelerini kullandı.

'BİZE HER DÖNEM AMBARGO VAR'

Sık sık benzer iptallerle karşılaşan Apolas Lermi ile görüştüğümüzde kendisi gibi sanatçıların her dönem aynı sıkıntıları yaşadığını söyledi. İlk albümünü yaptığı 2011 yılından bu yana kendisine sürekli yasaklar uygulandığını belirten Lermi, "Bizimle ilgili yasaklar, ambargolar her dönem vardı. İnsanlar bunu son dönemde daha çok görmeye başladı belki ama biz hep bu sorunlarla uğraştık. Mesela pandemide birçok sanatçı isyan etti ama ben isyan etmedim. Çünkü bizim sanat hayatımız hep o koşullarda gelişti. Şimdi pandemi yok ama biz yine pandemi varmış gibi kısıtlanıyoruz. Yine konserlerimi yapamıyorum. Bize karşı ambargo var, dinleyicimizle buluşmamız engelleniyor. Bu koşullar altında sanattan ve güzellikten bahsetmeye çalışıyoruz" sözlerini kullandı.

'MUHALİF PARTİLERDEN DAYANIŞMA GÖRMÜYORUM'

Lermi, bazı siyasi partilerin uyguladığı baskı ve yıldırmaya karşı muhalefet partilerinin de gereken dayanışmayı göstermediğini ve sanatçıları yalnızlaştırdığını dile getirdi. Geçen yıl Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın hedef görmesi sonrası konserlerinin iptal edildiğini hatırlatan Lermi, "Zaten herkesi potansiyel düşman olarak damgalayan o anlayıştan bir dayanışma beklemiyoruz. Yorucu olan bu iptallerin yerine koyacağımız bir dayanışmanın olmayışıdır. Kendimizi bu açıdan da dışlanmış hissediyoruz. Bugün Türkiye'de muhalif belediyeler de var, birçok yerde festivaller yapıyorlar ama bizimle temas etmekten korkuyorlar. Bir sanatçıyla yan yana gelmekten korkan bir anlayış Türkiye'yi nasıl yönetecek? Yarın iktidar bu partilerin eline geçerse bizim gibi sanatçılar için bir şey değişmeyecek gibi görünüyor. Bu yüzden artık iktidarın siyasi rakiplerini güvenilir bulmuyoruz ve artık umut olarak görmüyoruz. Hangi partiden olursa olsun artık iradeli ve delikanlı yöneticiler istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Son dönemde konser ve festival iptallerinin daha sık gündeme gelmesini de değerlendiren Lermi şu sözleri kullandı: "Son 3-4 yıldır bu yasakların daha görünür olmasının sebebi artık bu iptallerin magazin sanatçılarına da yansımasıdır. Çünkü bu isimler daha görünür ve daha popülist bir camianın içindeler. Havuz medyasıyla daha yakın ilişkileri var. Bacaklarında sivilce çıksa manşet oluyor. Ekonominin ya da kültür sanatın gerçek gündemi bu medyanın taşıyabileceği bir şey değil."

'İPTALLERİN EN BÜYÜK NEDENİ KARADENİZ RUMCASI'NDAN RAHATSIZ OLAN ANLAYIŞ'

Apolas Lermi, kendisine uygulanan baskıların en büyük nedeninin Rumca söylediği şarkılar olduğunu dile getirdi. Genelde Türkçe müzik yaptığını, Rumca'nın da Trabzon kültürünün bir parçası olduğunu ve bu kültüre sahip çıktığını ifade eden Lermi, "Rumca müzik yapmam konserlerdeki iptallerin en büyük nedeni. Bu kültüre karşı hiçbir parti dayanışma göstermiyor. Bu dilin ve kültürün siyasi arenada alıcısı olmadığı için hiçbir parti bu konudaki gündemlere yanaşmıyor. Ben bu konuda yaptığım çalışmalar nedeniyle sürekli hedef gösteriliyorum. Oysa bu konular zaten müziğin çalışma alanı içerisinde. Farkındalık yaratarak bu ülkenin kültür mozaiğine katkı sağlamaya çalışıyorum. Üstelik ben Rumca bilmiyorum. Tüm baskılara rağmen yaptığım işin arkasında durduğum için sürekli olarak belli çevreler tarafından hedef haline getiriliyorum" ifadelerini kullandı.