İklim grevinde gençlerden Dünya Günü çağrısı: İklim adaleti istiyoruz

Küresel İklim Grevi'nde Kadıköy’de bir araya gelen 'İklim İçin Gençlik' üyeleri 22 Nisan Dünya Günü için mesaj ve taleplerini iletti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İklim İçin Gençlik, Antikapitalistler, İklim Adaleti Koalisyonu, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Kulübü ve İklim Dostu Kentler’in çağrı yaptığı ve dayanışma içinde oldukları STK'lar, iklim hareketleri ve iklim aktivistlerinin katıldığı '19 Nisan Küresel İklim Grevi' İstanbul’da gerçekleşti. 22 Nisan Dünya Günü için mesaj ve taleplerini ilettiler.

Pankartları ve sloganlarıyla taleplerini dile getiren, karar vericilere seslerini duyurmak isteyen genç iklim aktivistleri Kadıköy Rıhtım’da basın bildirisi okudular.

Gençler, iklim krizinin neden olduğu iklim afetleri, başta Akbelen olmak üzere ülke çapında yaşanan ekokırım suçlarına değinerek iklim adaleti taleplerini bir kez daha vurguladılar. İklim krizine karşı gelecek haklarını savunmak için Türkiye’nin ilk iklim davasını açan İklim İçin Gençlik ekibi, yürüttükleri bu mücadelelerine devam edeceklerini belirttiler. Ayrıca, “İklim Dostu Belediyeler İstiyoruz” talebiyle kampanya yürüten genç iklim aktivisti grupları; belediyelere, stratejik planlarında iklim adaleti vurgusunu eklemeleri için çağrıda bulundular.

Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde “Küresel ısınma değil, küresel kaynama”, “İklim krizi kaderimiz değil,” “Ekokırıma son verin”, “İklim adaleti hemen şimdi”, “İklimi değil, sistemi değiştirin” pankartları dikkat çekti.

'YİNELİYORUZ EVİMİZ HALA YANIYOR'

'İklim İçin Gençlik' ekibinden Seren Anaçoğlu 22 Nisan Dünya Günü’ne de değinerek, “Bugün dünyanın birçok şehrinde 'İklim Adaleti Şimdi' sloganıyla bir araya gelen gençler gibi biz de sesimizi duyurmak için buradayız. 2019 yılının Mart ayından bu yana nerede ise aralıksız sizlere sokaklardan, panellerden, sosyal medyadan, sesimizi ulaştırabildiğimiz her yerden sesleniyoruz. Bundan 5 sene evvel size 'Evimiz Yanıyor' demiştik. Yineliyoruz; Evimiz Hala Yanıyor! Ne yazık ki, Paris Anlaşması'nın 8. yıldönümü ve Dünya Günü haftası içinde olmasına rağmen, bugünleri kutlama lüksüne sahip değiliz. İklim için küresel olarak yeterince kararlı hedefler belirlenmedi ve geleceğimizi güvence altına alamadık” dedi.

'KENDİMİZİ GÜVENDE HİSSETMİYORUZ'

“Bizi şu anda bulunduğumuz bu yanlış yere getiren sistemle devam etmemiz mümkün değil” diyerek sözlerine başlayan 'İklim İçin Gençlik' ekibinden Atlas Sarrafoğlu ise, “İklim değişikliği artık göz ardı edilemez şekilde bir eşitsizlik kaynağı haline geldi. Var olan eşitsizlikleri derinleştiriyor ve yeni eşitsizlikler yaratıyor" dedi ve ekledi:

“İklim krizine karşı mücadelede fosil yakıt endüstrisinin, ekstraktivizminin ve sömürgeciliğinin sona ermesi gerektiğini savunuyoruz. Kapitalist sömürünün her türlü yüzü kendini; kaynakları ellerinden alınmış, kuraklık ve açlıkla baş başa bırakılmış Afrika’da, ormansızlaştırılan Amazon’da, artık geleceği olmayan kömür şirketleri tarafından eko-kırım ile Akbelen Ormanı'nda ve yerli halkların toprakları ellerinden alınarak, hastaneleri bombalanarak birçok savaş suçu ve soykırım ile Filistin’de gösteriyor. En çok etkilenenler olarak çocukların, bebeklerin ve kadınların öldürülmesine kayıtsız kalınan bir dünyada biz gençler kendimizi güvende hissetmiyoruz.”

Basın açıklamasının ardından, “İklimi değil, sistemi değiştir”, “Ne istiyoruz? İklim adaleti! Ne zaman istiyoruz? Şimdi!”, “Para mı önemli? Geleceğimiz mi?” Kömürü Yerin Altında Bırak, Petrolü Yerin Altında Bırak, Doğal Gazı Yerin Altında Bırak, Fosil Yakıtları Yerin Altında Bırak!” sloganları atıldı.