İkizköylüler, kömür madenine karşı yaşam nöbeti başlattı

Yeniköy Kemerköy termik santraline kömür sağlamak için Akbelen ormanına maden açılmak isteniyor. Akbelen'de yapılacak ağaç kesimine karşı İkizköylüler, bugün nöbete başladı.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy bölgesinde kurulması planlanan kömür madeni için ağaçlar kesilmek isteniyor. Madenin kurulmasına karşı çıkan İkizköylüler, bugün itibariyle yaşam nöbetine başladı.

22 Nisan Perşembe günü sokağa çıkma yasağının hemen öncesinde Akbelen ormanına gelen ağaç kesim işçileri, bu alanda şantiye kurmak istedi. İşçilerin eşyalarını araçlardan indirmesine izin vermeyen İkizköylüler, ağaçların kesimine karşı nöbete başladı.

'TERMİK SANTRAL VERİMİ DÜŞÜRDÜ'

200 kişinin yaşadığı İkizköy, çam balı ile ünlü köylerden. Ağaçların kesimiyle halihazırda azalan arıcılığın biteceğini söyleyen 73 yaşındaki Hasan Yorulmaz, termik santralden önceki doğayı ve topraktan aldıkları verimi özlüyor.

Hasan Yorulmaz

24 dönümlük arazide çiftçilik yaptığını söyleyen Yorulmaz "Yıllardır buraya emek veriyorum. Termik santral kurulmadan önce incirlerimiz daha kaliteliydi, kurutma yapabiliyorduk. Termik santralin etrafa saçtığı küller ürünlerimizi etkiliyor. Zeytin ağaçlarından da eskisi kadar verim alamıyoruz. 50 yıldır bu toprağa, ağaca ilgim kesilmedi. Ama nereye kadar böyle gidecek? Ormanımızı yok etmesinler" diye konuştu.

7 YAŞINDAKİ ÇOCUK DA 90 YAŞINDAKİ AMCA DA AĞAÇ NÖBETİNDE

İkizköylü Nejla Işık ağaç işçilerinin köylerinden geçtiğini görünce sabaha kadar uyuyamadığını belirtiyor. Çocuklarını da yanına alarak Akbelen ormanına nöbete gittiğini söyleyen Işık, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"3-4 traktör ve 1 kamyon dolusu eşya ile ormana geldiler. Kalabalık bir işçi grubu vardı. Orman Müdürlüğü adına kesim yapacaklarını söylediler ancak gerekli evrakları gösteremediler. Orman şefinin geleceğini söylediler. Ancak gelen giden olmadı.  Burada 7 yaşında çocuktan 90 yaşındaki amcaya, teyzeye kadar insanlar bekliyor. Sonrasında da kaçarcasına ayrıldılar ormandan."

Nejla Işık

Ne zaman madene karşı seslerini çıkarsalar köydeki suların kesildiğine dikkat çeken Işık, su kesintilerin iki haftaya kadar çıktığını vurguluyor.

Geçim kaynaklarının ellerinden alınmaya çalıştığını söyleyen Işık, ağaç kesimine kesinlikle müsaade etmeyeceklerini sözlerine ekliyor.