İkizdere'de direnişin 100. günü: Direne direne kazanacağız

Rize İkizdere halkı, Eskencidere Vadisi’ne Cengiz İnşaat'ın yapmak istediği taş ocağına karşı direnişin 100. gününde etkinlik düzenleyip inşaat alanına yürüdü.

Google Haberlere Abone ol

Gençağa Karafazlı

RİZECengiz inşaatın Rize İkizdere’nin Eskencidere Vadisi'nde açmak istediği taş ocağına karşı köylülerin başlattığı direniş 100. gününe ulaştı.  

İkizdere Dernekler Federasyonu'nun (İDEF) çağrısıyla Eskencidere'de etkinlik düzenlendi. Etkinliğe direnişteki köylülerin yanı sıra çeşitli illerden yaşam savunucuları, İstanbul Validebağ direnişi sözcüleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, İHD, ÇGD, Halkevi ile çay üreticisi temsilcilerinin yanı sıra Fındıklı belediye başkanı Ercüment Şahin Cervatoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da katıldı.

'VİCDANI OLAN HERKES BU KATLİAMA DUR DEMESİ LAZIM'

Etkinlikte konuşan İDEF Sözcüsü Osman Baş, direnişin 100.gününde ceviz ağacının altında dimdik ayakta olduklarını ifade ederek “Bugün burada dosta düşmana kararlılığımızı bir kez daha gösteriyoruz. Suyumuza, toprağımıza, ekosistemimize sahip çıkıyoruz başka hiçbir şey istemiyoruz" dedi.
"Son günlerde ormanlarımızın cayır cayır yandığını örüyoruz bir yandan yangınlar bir yandan ormanlarımız taş ocaklarıyla katlediliyor" diyen Baş şöyle devam etti: "Artık buna vicdanı olan herkesin dur demesi lazım. Buradan başka gideceğimiz yer yok. Atalarımızın, dedelerimizin toprağına sahip çıktık, bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bizi hiçbir güç durduramayacak çünkü haklıyız biz kazananda biz olacağız.” 

'DOZERİN HIZLI, YARGININ YAVAŞ OLDUĞU BİR HUKUK SİTEMİ VAR'

Yaşam savunucularının avukatı olarak bilinen Yakup Okumuşoğlu ise direnişin 100. gününde neler olduğunu hep birlikte gördüklerini belirterek şunları söyledi: “Kadınlarımız dağdan bayırdan dikenliklerden vadiye inerek doğanın talanına karşı nasıl direndiklerini gördük. Mücadelenin en önünde olan kadınlarımızı bir kez daha kutluyorum.
Maalesef önümüzde tanımlayamadığımız ve tanımadığımız güçler var. Bu güçler sürekli her yerde karşımızdalar ve vatandaşın değil üstünlerin hukukunu korumakla meşguller. Hala bilirkişi incelemesi yapılacak, hala yürütmeyi durdurma kararı verilecek. Bu çalışma bittikten sonra o yürütmeyi durdurma kararını biz ne yapalım?
Dozerin hızlı olduğu yargının yavaş olduğu bir hukuk siteminden bahsediyoruz bu sistemin mutlaka değişmesi gerekir."

'CENGİZ'İN DEĞİL HALKIN ASKERİ OLUN'

Direnişçi kadınlar da yaşadıklarını anlattıkları etkinlikte direnmeye devam edeceklerini belirttiler. Konuşmaların ardından kalabalık “Direne direne kazanacağız", "Ormanlar çocuklarındır" sloganları eşliğinde Cengiz İnşaat'ın çalışma yaptığı Eskencidere Vadisi'ne yürüdü. 
Eylem sonrası direnişçi köylülerden Ayşe Baş'ın askerlerle diyaloğu dikkat çekti. Ayşe Baş askerlere “Bunları seviyorum anacak beni çok yordular ayaklarım gitti bunları buradan kovacağız def edeceğiz” diye tepki gösterdi.